Potrivit ultimelor date publicate de Eurostat la sfârşitul anului 2011, România înregistrează una dintre cele mai întinse suprafeţe de teren agricol ca pondere din suprafaţa totală de teren, mai exact 58,78% faţă de media înregistrată în UE27 de 45%.
Totodată, 40% din suprafaţa agricolă a României este dedicată cultivării cerealelor, fiind pe a treia poziţie din acest punct de vedere în UE27 (după Ungaria şi Polonia).
România ocupă locul 5 în UE27 din punctul de vedere al producţiei de cereale după Franţa, Germania, Italia şi Polonia. În anul 2011, an record, România a înregistrat o producţie de cereale în valoare de 4,6 miliarde de euro, echivalentul consolidat al producţiei similare din Cehia, Austria, Grecia şi Bulgaria la un loc.
În coada clasamentului din punctul de vedere al eficienţei utilizării suprafeţei agricole
În ciuda potenţialului semnificativ, România se află pe ultimele locuri în UE din punctul de vedere al eficienţei utilizării suprafeţei agricole. Dotarea tehnologică din agricultura României are un nivel insuficient, nu este adaptat condiţiilor de producţie care sunt foarte variate (tip de sol, pantă, climă) şi nu este în măsură să asigure efectuarea lucrărilor mecanice în perioadele optime prevăzute de tehnologiile de cultură. Mai mult, capitalul fizic încă se caracterizează printr-un grad ridicat de uzură, atât morală, cât şi fizică. sursa: Agerpres