Sinteza raportului JRC 76619, elaborat de Institutul pentru Studii Tehnologice Prospective (IPTS) subsecţiunea „Schimbări la nivel de stat membru” cuantifică şi analizează modificări ale preţurilor, producţiilor, suprafaţelor şi veniturilor în statele membre, dar şi media europeană. Iată datele JRC!
Au fost concepute patru scenarii: scenariul 1 reprezintă situaţia dinainte de desfiinţarea cotelor (ipotetic 2020); scenariul 2 este proiectat în condiţiile desfiinţării cotelor (sezonul 2015/2016), fără producţie de izoglucoză; scenariul 3 este considerat fără cote zahăr, dar cu substituire 10% izoglucoză; scenariul 4, de asemenea fără cote de zahăr, dar cu substituire de 20% izoglucoză.
Analiza preţurilor şi evoluţia producţiilor
Preţurile previzibile pe tona de sfeclă variază în funcţie de scenariul propus şi de ţara producătoare. În medie pe UE, dacă înainte de desfiinţarea cotelor preţul este de 34,2 euro/tonă, cu variaţii între 32,6 euro în Franţa şi Olanda şi 38,3 euro în Spania (România are un preţ mediu de 33 euro/tonă), în scenariul 2, media UE este de 29,1 euro/tonă, cu variaţii de la 27,7 euro în Cehia, Polonia, Ungaria, Olanda şi 32,5 euro în Spania. În România se consideră că preţul mediu va fi de 31,1 euro/tonă.
În scenariul 3, cu intervenţia unei substituţii de 10% izoglucoză, preţul mediu pe sfeclă în UE coboară la 27,9 euro/tonă (minim 26,5 euro în Olanda - maxim 30,4 euro în România). În scenariul 4, preţul mediu în UE va fi de 26,2 euro/tonă, cu variaţii între 24,8 euro în Olanda, 24,9 euro în Franţa şi din nou cel mai mare - 29,3 euro/tonă în România. Reducerea de preţ în România este mai mică decât în celelalte state membre pentru că modelul matematic a luat în calcul existenţa unei compensări între cele trei blocuri europene UE 15, UE 12 şi UE 2 - România şi Bulgaria (ultima nemaicultivând sfeclă). Acest model întruneşte toate condiţiile pentru a atinge echilibrul pieţei în UE, just şi echitabil. România are cel mai mare preţ într-un grup de 4 state, în scenariul 2, împreună cu Germania, Danemarca şi Spania, precum şi în scenariul 4, alături de Spania.
UE va produce, în 2020, 20,096 mil. tone de zahăr, cu 55,9% mai mult decât cota actuală (fără izoglucoză) şi aproape 21 mil. tone în condiţiile în care se va produce şi izoglucoză - cu 20% substituire zahăr din sfeclă.
Citeşte detalii cu privire la piaţa zahărului din UE în revista Ferma, ediţia 1 – 15 martie 2015!