Adama
AGRICOVER

Recoltele fermierilor sălăjeni: bogate la cartofi, slabe la struguri

Publicat: 18 septembrie 2011 - 17:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comparativ cu cantitatea estimată, producţia de cartof ar putea fi dublă  anul acesta. În acelaşi timp, la struguri şi la mere se anunţă recolte slabe, potrivit spuselor lui Ioan Bujiţă, directorul Direcţiei pentru Agricultură Sălaj.

„Se pare că la cartof producţia va fi dublă faţă de ce am prognozat. La mere şi la struguri producţia este foarte slabă, datorită îngheţului tâziu din această primăvară, şi va fi sub ceea ce s-a prognizat”, a declarat, Ioan Bujiţă.
Pentru cartof, cantitatea estimată este de 87.000 de tone, în vreme ce la mere este de 13.000 de tone, iar la struguri 11.000 de tone.

În Sălaj, s-a încheiat recoltatul la grâu, unde au fost cultivate 5.075 hectare, producţia obţinută fiind de 13.702 tone (2.699 kg/ha), triticale (1.332 ha, 3.596 t), ovăz (5.100 ha, 10.200 t), orzoaică de primăvară (971 ha, 1.942 t), orz (297 ha, 802 t) şi prune (1.446 ha, 10.300 t).

Directorul DA Sălaj a adăugat că, având în vedere consumul mediu estimat de Institutul Naţional de Statistică şi populaţia judeţului la nivelul anului 2010 (241.014 locuitori), producţia obţinută în acest an la grâu, la care se adaugă stocul din producţia anului 2010, ar asigura necesarul de consum al judeţului Sălaj pentru circa 6 luni.

La cartofi, ouă, mălai şi fructe se înregistrează un excedent, în vreme ce la ulei, făină, carne proaspătă şi legume un deficit de produse în ceea ce priveşte asigurarea necesarului de produse agricole din surse locale.
Producţia de lapte este asigurată şi se estimează un excedent, însă la brânzeturi şi smântână există un deficit, datorită lipsei procesatorilor din judeţ.

Pe de altă parte, Ioan Bujiţă a precizat că sectorul zootehnic înregistrează, în 2011, o stabilizare, cu o creştere mai importantă la numărul familiilor de albine (27.354 în 2009, 29.880 în 2011) şi porcine (66.971 în 2009, 72.513 în 2011).
Numărul de ovine şi caprine s-a dublat, comparativ cu anul 2006 (255.025 în prezent), în primul rând datorită subvenţiei acordate în acest sector.

sursa: Agerpres

Vizualizat: 1694 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Tabără: România poate exporta peste 4 milioane tone de grâu

Tabără: România poate exporta peste 4 milioane tone de grâu

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că recolta de grâu din acest an permite României să exporte peste 4 milioane de tone, în condiţiile în care calitatea este una „excepţională”, ceea ce îi va permite să revină la statutul de „grânar”.

Sectorul agricol românesc a pierdut trei milioane de hectare şi un milion de taurine

Sectorul agricol românesc a pierdut trei milioane de hectare şi un milion de taurine

Trei milioane de hectare de teren au fost scoase din circuitul agricol în România, iar efectivul de taurine a scăzut cu un milion de capete în perioada 2002-2010, a declarat recent Petre Daea, preşedintele Comisiei de agricultură din Senat.

Petre Daea - România a recoltat mai mult grâu decât a semănat

Petre Daea - România a recoltat mai mult grâu decât a semănat

Suprafaţa de grâu recoltată în acest an o depăşeşte cu 100.000 de hectare pe cea însămânţată, a declarat senatorul Petre Daea (PSD), preşedintele Comisiei de agricultură din Senat.

Este starea vremii prea scumpă pentru fermieri?

Este starea vremii prea scumpă pentru fermieri?

Este clar că tehnologia destinată mediului agricol - incluzând aici paleta extrem de largă, de la utilaje la GPS-uri - s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme, ca o consecinţă a capitalizării fermierilor.

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 15 – 21 Septembrie 2011

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 15 – 21 Septembrie 2011

Caracteristici meteorologice
Prima parte a perioadei se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, după care, spre sfârşitul intervalului, regimul termic al aerului va deveni normal, pe întreg teritoriul agricol.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii