După codul roşu de caniculă, urmează vijelii şi fenomene extreme, anunţă meteorologii. Asta, după seceta extremă instalată deja şi care se estimează că va continua până la finalul lunii septembrie. Culturile de primăvară au fost, în unele zone, complet distruse de secetă şi nici porumbul nu o duce bine, din cauza lipsei de precipitaţii. Ministrul Agriculturii spune că sunt câteva zeci de mii de hectare calamitate de secetă, dar evită să dea prea multe informaţii, ca să nu influenţeze preţurile.
În ritmul în care merge evaluarea pagubelor, s-ar putea ca pe hârtie situaţia să fie, până la urmă, mai puţin gravă decât în realitate. Mai mulţi fermieri din zonele cele mai afectate de secetă sunt disperaţi: stau cu grâul în câmp şi aşteaptă Comisiile de evaluare a pagubelor, care, însă, nu ajung în ferme.
Turtoi (MADR): Toată responsabilitatea pentru evaluarea pagubelor este la Prefecturi
Ce să facă fermierii care au culturi calamitate de secetă ca să nu piardă măcar despăgubirile promise de ministrul Agriculturii?
„Să anunţe prefectul. Chiar dacă este zonă de agricultură, legislaţia aplicabilă este cea pe situaţii de urgenţă. Responsabil este prefectul. Acolo este toată responsabilitatea. Într-adevăr, este pe partea de agricultură dauna, dar responsabilitatea este la Prefectură”, răspunde secretarul de stat în MADR George Turtoi.
Daniel Constantin: Situaţia nu este aşa de speriat până în momentul de faţă, deşi trebuie să fim foarte atenţi
„Majoritatea prefecturilor au activat comisiile care monitorizează ce se întâmplă ca şi efect al secetei care s-a instalat în anumite zone. Avem o centralizare în momentul de faţă, nu chiar de la toate, şi situaţia nu este aşa de speriat până în momentul de faţă, deşi trebuie să fim foarte atenţi. Sunt câteva zeci de mii de hectare în toată ţara care au fost afectate într-o proporţie mai mare sau mai mică, fără să dau mai multe informaţii, pentru că ştiţi, când dăm situaţi şi estimăm producţii, asta poate influenţa preţurile”, ne-a declarat ministrul Daniel Constantin.
Ca să mai salveze puţin situaţia, cu întârziere, ce-i drept, MADR a propus ca statul să subvenţioneze integral energia electrică pentru irigaţii. „Proiectul este în perioada de dezbatere publică. Transparenţa ne obligă să îl ţinem 30 de zile pe site, după aceea îl ducem în zona de dezbatere publică, în şedinţa de dialog social, îl discutăm şi cu celelalte ministere şi sper să îl avem aprobat cât mai repede. (...) Vrem să folosim această facilitate în această campanie, deci vorbim de perioada imediat următoare în care vrem să îl promovăm şi să beneficieze deja fermierii”, ne-a spus ministrul Agriculturii, în urmă cu aproape o săptămână.
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind subvenţionarea curentului pentru irigaţii a fost publicat de MADR pe pagina proprie de internet în 18 iunie 2015. Documentul nu a ajuns însă pe masa Guvernului săptămâna aceasta.
Conform datelor ANIF, până în 6 iulie 2015 au fost irigate 125.000 ha, din peste 300.000 contractate.