În Renania, recoltatul orzului a început. În câmpia Köln-Aachen, 30 la sută din suprafeţe sunt deja treierate. Rezultatele sunt satisfăcătoare. Masa hectolitrică pare să fi crescut, după ce, la începutul recoltatului, se obţinuseră nişte rezultate mai slabe în anumite regiuni.
La târgul burselor din vestul Germaniei ce a avut loc în perioada 26 iunie – 2 iulie, la Köln, pentru câmpia Köln-Aachen s-au numit recolte de până la 10 t/ha pentru orzul de iarnă şi mase hectolitrice de până la 70 - 72 kg/hl. Comercianţii consideră că recoltatul orzului se va sfârşi în câteva zile, odată ce acesta se va usca după ploile recente.
„Grâul şi rapiţa nu vor aduce rezultatele scontate”
Aşeptările comercianţilor cu privire la recolta celorlalte cereale cu spic sunt reţinute. Se aşteaptă pierderi de 20 până la 30 la sută la grâu şi rapiţă. Căldura puternică şi seceta în timpul fazei de creştere se va face simţită la recolta din Renania. Totodată se estimează un conţinut proteic ridicat. Odată cu începutul recoltatului, preţurile vor scădea în continuare.
Preţul rapiţei ar putea atinge 380 euro
În privinţa rapiţei, comercianţii mizează, în acest sezon, din nou, pe bilanţul aprovizionării UE şi pe aditivii permişi la biodiesel. Morile de ulei sunt foarte precaute. Marjele destinate prelucrării sunt reduse şi acest lucru face să nu se încheie contracte multe înainte de recoltat. Nici agricultorii nu prezintă interes pentru antecontracte în acest sezon, deoarece nu sunt mulţumiţi de preţuri.
Comercianţii prezenţi la târgul burselor din Germania de vest estimează, totuşi, că preţurile îşi vor reveni. Este posibil ca preţul să ajungă la 380 euro/t, şi numai pentru faptul că nu se aşteaptă recolte record.
Este posibil însă ca numai în zonele de cultivare din nord să se întâmple acest lucru, unde culturile au avut suficentă apă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru grâu. Este posibil să existe diferenţe mari între zonele de nord şi cele de sud în ceea ce priveşte cantitatea şi calitatea cerealelor recoltate.
Sursa: agrarticker.de