Joi, 6 octombrie, Euralis Seminţe a organizat o recoltare de sorg hibrid pentru boabe, fără tanin, la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal, Judeţul Olt, în compania a 40 de fermieri din împrejurimi.
Euralis s-a prezentat la Caracal cu o întreagă echipă de oameni formată din Country Managerul România & Bulgaria, Florin Constantin, Directorul Tehnic, Dan Maftei, Directorul Naţional de Vânzări, Mihai Postelnecu şi Area Managerul zonei IV, Sorin Moraru.
În deschiderea evenimentului, Florin Constantin a prezentat hibrizii de sorg cultivaţi aici iar detaliile tehnice cu privire la acestă cultură au fost trecute în revistă de către Dan Maftei. Astfel, s-a menţionat faptul că Euralis pune la dispoziţia fermierilor numai hibrizi de sorg cu 0% tanin şi care sunt trataţi cu Concep III, un antidot de tip safener care permite aplicarea unei tehnologii eficiente şi simple de erbicidare împotriva gramineelor înrudite.
Cuvântul a fost luat şi de Eustaţiu Constantinescu, secretar ştiinţific la institutul de la Caracal, dând cu această ocazie detalii personalizate despre cultura ce a facut subiectul întâlnirii: „Acest sorg Euralis a fost semănat pe data de 5 mai la o densitate de 280.000 boabe germinabile/ha. şi a răsărit pe data de 18 mai. S-a obţinut astfel această cultură uniformă şi o solă curată”.
Echipei Euralis i s-a alăturat la Caracal şi domnul profesor de la Facultatea de Agricultură din Bucureşti, Viorel Ion. Acesta a dat o mână de ajutor în prezentarea culturii de sorg precizând că sorgul este „cămila lumii vegetale” şi prezentând principalele avantaje ale culturii amintite. De asemenea, domnul profesor a ţinut să felicite Euralis „pentru ceea ce face pentru sorg” şi să precizeze că programul Eurosorgho iniţiat de Euralis Semences este un mare câştig pentru lumea agricolă de pretutindeni.
La Caracal s-au recoltat 4 hibrizi de sorg, la care s-au obţinut următoarele producţii:
ES Alize (semi-timpuriu): producţie STAS: 10.465 kg/ha.
Solarius (semi-timpuriu): producţie STAS: 11.968 kg/ha.
ES Mistral (semi-tardiv): producţie STAS: 11.941 kg/ha.
Tramontane (semi-tardiv): producţie STAS: 10.939 kg/ha.
„Sorgul este un furaj extraordinar care poate cu succes să înlocuiască porumbul ca şi cultură, a prins bine anul acesta şi se anunţă bine şi pentru anul viitor deoarece din cauza secetei din toamna aceasta sorgul este mult mai pretabil fiind foarte bine căutat şi de fabricile de nutreţuri combinate. Producţiile sunt foarte bune deoarece sorgul a fost cultivat la o staţiune de cercetare de renume din ţară şi pentru că a fost o cultură realizată în condiţii optime de apă şi fertilizanţi”, a ţinut să precizeze directorul Staţiunii de Cercetare Agricolă Caracal, Cătălin Roşculete.
Printre cei 40 de fermieri prezenţi la eveniment s-a aflat şi domnul Marian Bălaşa din Localitatea Mărunţei, Judeţul Olt. Acesta lucrează 1000 ha. teren agricol fiind unul dintre fermierii deja fani ai Euralis. Dumnealui a recoltat anul acesta 70 ha. sorg Euralis, hibridul ES Arakan, la care a obţinut o producţie de 8000 kg/ha. şi 60 ha. rapiţă, hibridul ES Mercure.
Petre Lupu, administrator al SC Exploataţie Agricolă Lupu SRL din Localitatea Studina, Judeţul Olt, lucrează 280 ha. teren arabil şi a recoltat anul acesta 36 ha. rapiţă Euralis. Dumnealui a fost foarte mulţumit de producţia obţinută şi de faptul că a putut să valorifice întreaga sa producţie.
sursa: comunicat de presă primit la redacţia Ferma Media Group