Adama
AGRICOVER

Rapiţa - creștere moderată a preţului

Publicat: 23 noiembrie 2021 - 14:32
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5 6   | Print | Trimite unui prieten

După o creştere de aproape 32 euro/tonă, preţul rapiţei la bursa din Paris s-a stabilizat. Acum preţul este de 691,75 euro/tonă pentru contractele cu livrare în luna februarie 2022 şi de 666,0 euro/tonă pentru livrările din luna mai. Pentru lunile august şi noiembrie 2022, preţul rapiţei este de 578,0 euro/tonă, respectiv 571,0 euro/tonă.

Prețurile spot la rapiţă în Germania au crescut până la o medie de 686,5 euro/tonă, cu extreme de 718 euro/tonă (Mecklenburg-Pomerania de Vest) şi 640 euro/tonă (Baden-Württemberg). Prețurile precontractuale pentru recolta 2022 au crescut în Germania şi se observă în mod clar o diferenţiere nord-sud și est-vest. Perspectiva unei posibile recolte mari de rapiță în 2022, atât în Germania cât şi în statele UE mari cultivatoare, a încetinit creșterea prețurilor.

Şrotul de rapiţă avea un preţ mediu franco fabrică de 312,00 euro/tonă în 16 noiembrie, cu 9,0 euro/tonă mai mult față de săptămâna precedentă. Interesul de cumpărare este relativ redus iar prețurile fixe descurajează cumpărătorii. Problema logisticii de transport rămâne actuală, nu sunt suficiente camioane disponibile şi există întârzieri considerabile în livrare.

Ulei de rapiță cu livrare începând în noiembrie este evaluat la 1.605 euro/tonă FOB, în Germania. Pentru loturile cu livrare începând cu 22 iulie, prețul de uleiului de rapiţă este de 1.550 euro/tonă. Volatilitatea ridicată a pieței de rapiță a scăzut interesul cumpărătorilor, iar cererea din partea producătorilor de biomotorină a fost redusă în ultimele săptămâni.

rapita-01_b

UE - producţie mai mare de rapiţă în 2022

În sezonul 2021/2022, producţia mondială de rapiţă a fost estimată la 67 milioane tone, conform USDA. Producţia de rapiţă a statelor UE a fost de 16,28 milioane tone în 2021 şi se estimează că va fi de 17,03 milioane tone anul viitor. Producţia medie de rapiţă a UE în ultimii cinci ani a fost de 17,54 milioane tone.

Unităţile de procesare canadiene au folosi marea majoritate a producției de rapiţă în acest an, prelucrând cca. 9,5 milioane de tone, în ușoară scădere față de cele 10,4 milioane de tone prelucrate anul trecut 2021. Pentru export au rămas disponibile cca. 4 până la 4,5 milioane de tone, ceea ce reprezintă mai puţin de jumătate din volumul de 10,5 milioane de tone exportate anul trecut. În acest sezon, până la jumătatea lunii noiembrie au fost deja exportate cca. două milioane de tone de rapiţă şi încă un milion de tone este pregătit pentru comercializare.

Australia a recoltat cca. cinci milioane de tone de rapiţă în 2021.

Vizualizat: 1986 | Video Video 1 2 3 4 5 6 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Viceprimar condamnat definitiv pentru fraudarea subvențiilor APIA!

Viceprimar condamnat definitiv pentru fraudarea subvențiilor APIA!

Marian Sărăcilă, fostul viceprimar din Tuzla, Constanța, a fost condamnat definitiv, la un an de închisoare cu suspendare. Decizia a fost luată de judecătorii de la Curtea de Apel Constanța.

Oierul Suciu: Ciobanii de acum avansează în toate, dar tot mai puțini în meserie!

Oierul Suciu: Ciobanii de acum avansează în toate, dar tot mai puțini în meserie!

Crescătorul de oi Ioan Suciu din Făgăraș, Brașov, povestește că a muncit la stână de la o vârstă fragedă, a băut lapte de oaie muls atunci, nestrecurat, nefiltrat și nu s-a îmbolnăvit, ba dimpotrivă. Acum, ciobanii din România au avansat în toate, dar tot mai puțini în meseria de cioban, mai spune Suciu. 

Fermierul Muscă: Dispar fermele de vaci! Crescătorii dau laptele la porci, românul mănâncă brânză din ulei de palmier!

Fermierul Muscă: Dispar fermele de vaci! Crescătorii dau laptele la porci, românul mănâncă brânză din ulei de palmier!

Fermierul Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Arad, unul dintre marii fermieri români, avertizează că dispar fermele de vaci de lapte, pentru că piața din România a fost inundată de brânză fabricată din ulei de palmier, extrem de nesănătoasă, dar foarte ieftină. Crescătorii de vaci dau laptele la porci, pentru că nu au unde să-l vândă și pentru că nu-și scot cheltuielile cu vacile, le sacrifică. 

Adrian Chesnoiu, ministru al Agriculturii!

Adrian Chesnoiu, ministru al Agriculturii!

Deputatul PSD Adrian Chesnoiu, fost șef al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), este propus ministru al agriculturii în Guvernul Nicolae Ciucă. 

Ucraina a EXPORTAT mai mult GRÂU şi ORZ

Ucraina a EXPORTAT mai mult GRÂU şi ORZ

În perioada 1 iulie-12 noiembrie, Ucraina a exportat 13,1 milioane de tone de grâu, cu 17% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, aproximativ 840 mii de tone de grâu așteaptă să fie încărcate în porturi. Exporturile de orz ajuns la un total de 4,6 milioane de tone, cu 33% mai mult față de volumul exportat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Surse din piaţă apreciază că mai există încă un excedent de export de cca. 1,4 milioane de tone de orz, dar acestea vor intra mai târziu în piaţă.

Șeful APIA: Subvențiile APIA ajung mai repede în conturile fermierilor!

Șeful APIA: Subvențiile APIA ajung mai repede în conturile fermierilor!

Tot ce autorizez astăzi, mâine trimit la plată, a spus directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, într-o intervenție la TVR. Șeful APIA a anunțat că la data de 30 noiembrie 2021 se încheie plata avansului la subvențiile agricole aferente acestui an, iar de la data de 2 decembrie 2021 încep plățile finale APIA.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii