Ministerul Agriculturii propune introducerea unui abonament anual de 20 de lei pe hectar în cele 56 de amenajări de irigaţii care deservesc 825.000 de hectare, pentru a putea garanta investiţiile necesare pentru infrastructura principală de irigaţii.
„Am venit cu această propunere de abonament de 20 de lei pe an pe hectar pentru cele 56 de sisteme de irigaţii cu 825.000 de hectare viabile şi pentru care putem să furnizăm apă. În acest fel, consider că nu mai oblig fermierul să facă contract cu ANIF, să dea 20% avans, ci plăteşte acest abonament sigur, iar costurile lui sunt legate doar de energie. Acest lucru ne permite să garantăm şi investiţiile pe care vrem să le facem în infrastructura principală de irigaţii”, a explicat Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, citat de Agerpres.
Americanii, chinezii şi arabii, interesaţi de investiţii în infrastructura principală de irigaţii
Acesta a precizat că MADR doreşte refacerea sistemului principal de irigaţii, cu costuri estimate la 1 mld. euro, fie prin planul Juncker (Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene - n.red.), fie prin parteneriate public-private, iar în acest sens s-au arătat interesate consorţii de investitori din SUA, China şi Qatar.
„(...) Noi le-am explicat partenerilor că avem o propunere vizavi de acest abonament şi au fost foarte pozitivi, pentru că astfel există o garanţie sigură. S-au arătat interesaţi investitori din SUA, din China şi din Emirate Arabe Unite (EAU) de astfel de investiţii”, a spus Botănoiu.
Infrastructura secundară de irigaţii poate trece în proprietatea Asociaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (AUAI)
„Un alt lucru important este legat de faptul că permitem să treacă infrastructura secundară în proprietatea AUAI, iar pe infrastructura principală rămânem pe utilitate publică, dar putem să facem parteneriate. Modificarea de lege ne permite să avem şi parteneriate dacă nu avem noi finanţarea de la stat sută la sută, pentru că sunt valorile foarte mari. Partea privată se poate dezvolta pentru că are fondurile europene de 374 milioane de euro din PNDR plus contribuţia naţională şi ajung la 415 milioane de euro, şi de aceea nu trebuie nici noi să blocăm investiţiile”, a completat secretarul de stat MADR.
Modificările aduse la Legea îmbunătăţirilor funciare aşteaptă, în prezent, raportul Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor. Votul în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional, ar putea fi dat cel târziu în luna iunie 2015.
În 25 martie 2015, Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, 995 de posturi suplimentare în cadrul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), în scopul sprijinirii activităţii Agenţiei, după ce prin OUG nr. 82/2011 numărul de posturi din cadrul acestei instituţii s-a redus de la 5.000 de angajaţi la 1.500. În prezent, ANIF a ajuns la 2.495 de salariaţi.