Noutăţi pentru crescătorii de animale! MADR a publicat pe site-ul propriu Proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente.
Potrivit proiectului de HG, normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şl exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.1064/201, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 833 din data de 24 decembrie 2013, se modifică și se completează astfel:
• „autoritatea contractantă are obligaţia de a include în cadrul documentaţiei de concesiune sau închiriere a pajiştilor amenajamentele pastorale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
• în vederea încheierii contractelor de închiriere sau concesiune a pajiştilor aflate în domeniul public/privat al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor, crescătorii de animale din cadrul colectivităţii locale, depun la compartimentul funcţional din cadrul primăriei unităţii administrativ-teritoriale, documente care atestă că dețin animale din speciile bovine, ovine, caprine şi ecvidee, înscrise în RNE, pentru care solicită pentru pașunat suprafeţe de pajişti.
• în cazul solicitării unei suprafeţe de pajişti aflată în proprietatea publică/privată a unităților administrative teritoriale în vederea utilizării în comun de către o formă asociativă legal constituită, reprezentantul legal al aceasteia depune o cerere la compartimentul funcţional din cadrul primăriei, însoțită de o listă nominală ce cuprinde documente care atestă că fiecare membru deține animale din speciile bovine, ovine, caprine şi ecvidee, înscrise în RNE și suprafaţa agricolă care revine fiecărui membru pentru utilizare proporțional cu numărul de UVM, cu acceptul fiecărui membru, iar contractul se încheie în condițiile legii”, se arată în documentul citat.
De asemenea, membrii formei asociative nu pot depune în mod individual cerere de solicitare pajiște aflată în proprietatea publică/privată a unității administrative teritoriale, dacă şi-au dat acceptul de a aplica prin intermediul formei asociative.
Proiectul precizează că modul de calcul al redevenței/chiriei se stabileşte de către autorităţile administraţiei publice locale, iar concesionari pot fi doar crescătorii care au animalele înscrise în RNE. „Calitatea de concesionar/locatar o au crescătorii de bovine, ovine, caprine și ecvidee, persoane fizice/juridice, având animalele înscrise în RNE.(...) Atribuirea contractului de concesiune a pajiștilor aflate în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale se face prin organizarea unei licitaţii publice, cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 54/2006 cu privire la concesionarea bunurilor aflate în proprietate publică, cu modificările ulterioare. Modalitatea de acordare a contractului de închiriere a pajiștilor aflate în
domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale se face prin procedura licitaţiei publice", se mai arată în documentul citat.
Alte detalii cu privire la amenajamentele pastorale, întreținerea suprafețelor de pajiști şi metode de conservare, ameliorare și păstrare a biodiversității puteţi găsiţi în proiectul de HG publicat pe site-ul MADR.