Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme în general mai caldă decât în mod obişnuit, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 9...24°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C, la nivelul întregului teritoriu. Temperatura maximă a aerului se va situa între 13...27°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 5...20°C, în toate regiunile. Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va oscila între 11...23°C, limite favorabile însămânţărilor la orz şi grâu, precum şi parcurgerii fazelor de germinare, răsărire și apariția primelor frunze la culturile de toamnă. Se întrevăd ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură. Izolat, vor fi condiții de producere a grindinei, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei și Transilvaniei, local în nordul, nord-vestul, vestul și sudul Munteniei, izolat nord-estul Crișanei și al Banatului. În Oltenia și Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Banat, Crișana și Muntenia, sudul și local estul Moldovei, centrul și estul Transilvaniei, conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă).
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, procesele biologice ale speciilor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu în bune condiții, în special pe suprafețele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive, precum şi pe terenurile unde se vor menține deficite de umiditate în sol.
La cultura de porumb va fi posibilă definitivarea fazei de maturitate deplină (80-100%), extinzându-se şi chiar finalizându-se lucrările de recoltare, în cea mai mare parte a țării.
Sfecla de zahăr va parcurge acumularea zahărului în rădăcină, maturitatea deplină și recoltarea, iar la cartof se va definitiva recoltarea, îndeosebi în nordul şi centrul ţării.
În toate plantaţiile, la pomii fructiferi şi viţa de vie se vor semnala maturarea rodului/boabelor/lemnului, îngălbenirea/căderea frunzelor, precum şi recoltarea.
Rapiţa semănată până la această dată se va afla la germinare-răsărire (10-100%) şi apariţia primelor frunze (10-60%), plantele prezentând o stare de vegetaţie, în general medie şi slabă.
La orzul şi grâul de toamnă se va continua însămânţarea îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar la culturile înfiinţate până în prezent se va înregistra germinarea şi răsărirea (10-40%).
Lucrările agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, pregătirea patului germinativ, semănat, etc.) vor evolua în general normal, exceptând zilele cu precipitații.
Recomandări de specialitate:
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arǎturilor adânci de toamnǎ;
• Urgentarea lucrǎrilor de pregătire a patului germinativ şi a semǎnatului în epoca optimǎ, în special pe terenurile cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului;
• Finalizarea lucrǎrilor de recoltare la produsele agricole de sezon de pe ultimele suprafeţe.
*Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.