Primii fermieri români plătiți din PNDR 2014-2020 au deja în conturile bancare 30.000 de euro! Fermierii primesc, joi, 4 februarie 2016, deciziile de finanțare chiar din mâna ministrului agriculturii, Achim Irimescu. Sunt aproape 40 de tineri din comuna Colibași, toți cultivatori de legume. Cum să ceri bani europeni și să-i primești fără piedici, o spun chiar ei!
Pentru fermierul Victor Ivan a fost ultimul tren. Anul acesta împlinește vârsta de 40 de ani și nu mai este eligibil pentru submăsura 6.1 – sprijin instalare tineri fermieri.
Victor Ivan, cultivator de legume din Colibași, județul Giurgiu
Este prima oară când am îndrăznit să accesez fonduri europene. Am un solar de legume care se întinde pe 4.000 mp și e construit pe structură din lemn. Lemnul putrezește, se deteriorează repede. Cu cei 40.000 de euro nerambursabili m-am gândit să modernizez solarul. Adică, pe 2.000 mp voi înlocui structura din lemn cu una rezistentă, metalică. Banii îi primesc în două tranșe. 75% am deja în cont (30.000 de euro n.r.), iar 25% voi primi la finalizarea proiectului. Durata este de 5 ani. Nu am fost nevoit să contribui cu o parte din sumă, nu e nevoie de cofinanțare pentru instalare tineri fermieri, spune agricultorul.
Legumicultorul spune că mulți fermieri din Colibași, Giurgiu, au îndrăznit să ceară bani europeni pentru instalare tineri fermieri abia după ce s-a schimbat una dintre reguli. Nu mai este nevoie să fii absolvent de liceu. Este deajuns o diplomă de 8 clase și un curs cu diplomă în cultura plantelor.
Adriana Moise are 28 de ani, îmbină munca de consilier juridic cu pasiunea moștenită de la părinți pentru cultivarea legumelor. Bunicul ei i-a dăruit 1,8 hectare și pe 4.000 mp are construit un solar. Tot pe structură din lemn. Dealtfel, Colibași este vestit pentru solariile cu tomate, ardei, vinete, etc.
Solar din Colibași. Se vede structura din lemn pe care este întinsă folia
Pe 2.000 mp de solar voi schimba structura din lemn cu una metalică. Am promis că voi finaliza proiectul în 33 de luni. Sunt axată pe cultivarea tomatelor, soiul preferat este cel lunguieț, cu moț, Prekos venit de la bulgari, spune tânăra fermieră.
Adriana susține că a prins curaj când a văzut că primăria Colibași a reușit să construiască pe bani europeni drumuri și canalizare. Cred că nu aveți dumneavoastră în București drumuri cu un asfalt așa bun cum avem noi până la solarii sau până la parcelele cu legumele pe care le cultivăm în câmp.
Vor să se asocieze în cooperativă!
Problema cea mai spinoasă și delicată pentru cultivatorii de legume din Colibași este vinderea mărfii. În piețe se lovesc de samsari, de mici afaceriști care pun monopol pe tarabe. Retailerii îi dezamăgesc pe mulți dintre ei.
Dacă până acum mă descurcam cumva și duceam legumele pe la piața din București, pe la Constanța, le dădeam la intermediari, situația s-a schimbat. Ca să primesc banii, am fost nevoit să mă transform în întreprindere individuală, cu chitanțier și factură. Va trebui să găsesc cui să livrez legumele, spune Victor Ivan.
În piețe există un fenomen. Sunt persoane care nu au nici cea mai mică legătură cu agricultura și închiriază tarabe. Ei dau tarabele vânzătorilor care pot să le ocupe tot timpul anului. Eu vând tone de roșii vara. Cultivăm legume și în câmp, varză, ardei. Trebuie să ne desfacem undeva marfa. Contractele cu retailerii, cum e Carrefour, Kaufland, etc. sunt dezavantajoase pentru noi. Dacă nu livrez cantitatea pentru care mă angajez, mă penalizează, dacă se întâmplă să am mai multă marfă, risc să mă întorc cu ea acasă, spune Adriana Moise.
Așa arată un solar care va fi modernizat din fonduri europene
Tinerii fermieri care au banii europeni în buzunare vor să se asocieze în cooperativă sau grup de producători.
Să construim un depozit, o linie de procesare. Poate accesăm tot fonduri europene pentru asta. Tomatele sunt cele mai cultivate și avem acest plan. Va fi dificil, dar nu renunțăm, este convinsă tânăra cultivatoare.
Numitorul comun al fermierilor din Colibași care au avut succes cu proiectele depuse la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) este firma de consultanță. Aproape toți ar fi apelat la firma din zonă, deținută de consultantul pe fonduri europene George Marin Barbu.
Pe de o parte, acest fapt pare să le fi asigurat cheia reușitei. Pe de altă parte, lecția accesării milioanelor de euro din Programul Național de Dezvoltare Rurală au învățat-o de la fermierii din Colibași care au trecut prin această experiență pe fosta programare. În perioada 2007 – 2013, 17 agricultori din Colibași au spart gheața și au cerut bani pentru instalare tineri fermieri. Au văzut că lucrurile se mișcă și pot să obțină banii și le-au dat încredere și altor fermieri. Proiectele lor sunt finalizate și niciunuia nu i s-ar fi întâmplat să i se ceară banii înapoi.
Pe vechea programare am obținut 25.000 de euro, nerambursabili și fără cofinanțare. Mi-am cumpărat un tractor și utilaje agricole. Nu unul, mai mulți fermieri au venit să mă întrebe care sunt riscurile. Dacă mi se cer banii înapoi și trebuie să mă bag în datorii pe la bănci? Le-am spus că mie nu mi s-a întâmplat nimic, spune Denisa Mihalache.
Denisa Mihalache, frumoasa cultivatoare de legume din Colibași
Tânăra cultivatoare face parte din categoria fermierilor de succes. Are doar 27 de ani, a reușit să încheie un contract cu Auchan pentru livrarea mărfii și a prins gustul banilor europeni.
Cultiv și soiul cel mai răspândit de roșii, cel bulgăresc, dar și hibrizi de tomate. Roșii negre, roz, galbene. Din decembrie și până-n februarie nu am ce să livrez pentru magazin. La sfârșitul lunii februarie începem cu salata, ceapă, usturoi.
Nu mă opresc aici. Vreau să construiesc o seră de legume performantă întinsă pe un hectar. Aștept să apară ghidul pentru măsura de extindere a exploatației agricole. Mi-am făcut calculele că am nevoie de un milion de euro. Să văd cât pot să obțin din bani, este încrezătoare tânăra fermieră.