Adama
Vinasa Rompak

Primii tineri fermieri cu decizii de plată!

Publicat: 04 februarie 2016 - 10:39
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Primii fermieri români plătiți din PNDR 2014-2020 au deja în conturile bancare 30.000 de euro!  Fermierii primesc, joi, 4 februarie 2016, deciziile de finanțare chiar din mâna ministrului agriculturii, Achim Irimescu. Sunt aproape 40 de tineri din comuna Colibași, toți cultivatori de legume. Cum să ceri bani europeni și să-i primești fără piedici, o spun chiar ei!

Pentru fermierul Victor Ivan a fost ultimul tren. Anul acesta împlinește vârsta de 40 de ani și nu mai este eligibil pentru submăsura 6.1 – sprijin  instalare tineri fermieri.

victor-fermier-colibasi_b

Victor Ivan, cultivator de legume din Colibași, județul Giurgiu

Este prima oară când am îndrăznit să accesez fonduri europene. Am un solar de legume care se întinde pe 4.000 mp și e construit pe structură din lemn. Lemnul putrezește, se deteriorează repede. Cu cei 40.000 de euro nerambursabili m-am gândit să modernizez solarul. Adică, pe 2.000 mp voi înlocui structura din lemn cu una rezistentă, metalică. Banii îi primesc în două tranșe. 75% am deja în cont (30.000 de euro n.r.), iar 25% voi primi la finalizarea proiectului. Durata este de 5 ani. Nu am fost nevoit să contribui cu o parte din sumă, nu e nevoie de cofinanțare pentru instalare tineri fermieri, spune agricultorul.

Legumicultorul spune că mulți fermieri din Colibași, Giurgiu, au îndrăznit să ceară bani europeni pentru instalare tineri fermieri abia după ce s-a schimbat una dintre reguli. Nu mai este nevoie să fii absolvent de liceu. Este deajuns o diplomă de 8 clase și un curs cu diplomă în cultura plantelor.

Adriana Moise are 28 de ani, îmbină munca de consilier juridic cu pasiunea moștenită de la părinți pentru cultivarea legumelor. Bunicul ei i-a dăruit 1,8 hectare și pe 4.000 mp are construit un solar. Tot pe structură din lemn. Dealtfel, Colibași este vestit pentru solariile cu tomate, ardei, vinete, etc.

structura-lemn-solar_b

Solar din Colibași. Se vede structura din lemn pe care este întinsă folia

 

Pe 2.000 mp de solar voi schimba structura din lemn cu una metalică. Am promis că voi finaliza proiectul în 33 de luni. Sunt axată pe cultivarea tomatelor, soiul preferat este cel lunguieț, cu moț, Prekos venit de la bulgari, spune tânăra fermieră.

Adriana susține că a prins curaj când a văzut că primăria Colibași a reușit să construiască pe bani europeni drumuri și canalizare. Cred că nu aveți dumneavoastră în București drumuri cu un asfalt așa bun cum avem noi până la solarii sau până la parcelele cu legumele pe care le cultivăm în câmp.

Vor să se asocieze în cooperativă!

Problema cea mai spinoasă și delicată pentru cultivatorii de legume din Colibași este  vinderea mărfii. În piețe se lovesc de samsari, de mici afaceriști care pun monopol pe tarabe. Retailerii îi dezamăgesc pe mulți dintre ei.

Dacă până acum mă descurcam cumva și duceam legumele pe la piața din București, pe la Constanța, le dădeam la intermediari, situația s-a schimbat. Ca să primesc banii, am fost nevoit să mă transform în întreprindere individuală, cu chitanțier și factură. Va trebui să găsesc cui să livrez legumele, spune Victor Ivan.

În piețe există un fenomen. Sunt persoane care nu au nici cea mai mică legătură cu agricultura și închiriază tarabe. Ei dau tarabele vânzătorilor care pot să le ocupe tot timpul anului. Eu vând tone de roșii vara. Cultivăm legume și în câmp, varză, ardei. Trebuie să ne desfacem undeva marfa. Contractele cu retailerii, cum e Carrefour, Kaufland, etc. sunt dezavantajoase pentru noi. Dacă nu livrez cantitatea pentru care mă angajez, mă penalizează, dacă se întâmplă să am mai multă marfă, risc să mă întorc cu ea acasă, spune Adriana Moise.

rosii-colibasi_b

Așa arată un solar care va fi modernizat din fonduri europene

Tinerii fermieri care au banii europeni în buzunare vor să se asocieze în cooperativă sau grup de producători.

Să construim un depozit, o linie de procesare. Poate accesăm tot fonduri europene pentru asta. Tomatele sunt cele mai cultivate și avem acest plan. Va fi dificil, dar nu renunțăm, este convinsă tânăra cultivatoare.

Numitorul comun al fermierilor din Colibași care au avut succes cu proiectele depuse la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) este firma de consultanță. Aproape toți ar fi apelat la firma din zonă, deținută de consultantul pe fonduri europene George Marin Barbu.

Pe de o parte, acest fapt pare să le fi asigurat cheia reușitei. Pe de altă parte, lecția accesării milioanelor de euro din Programul Național de Dezvoltare Rurală au învățat-o de la fermierii din Colibași care au trecut prin această experiență pe fosta programare.  În perioada  2007 – 2013, 17 agricultori din Colibași au spart gheața și au cerut bani pentru instalare tineri fermieri. Au văzut că lucrurile se mișcă și pot să obțină banii și le-au dat încredere și altor fermieri. Proiectele lor sunt finalizate și niciunuia nu i s-ar fi întâmplat să i se ceară banii înapoi.

Pe vechea programare am obținut 25.000 de euro, nerambursabili și fără cofinanțare. Mi-am cumpărat un tractor și utilaje agricole. Nu unul, mai mulți fermieri au venit să mă întrebe care sunt riscurile. Dacă mi se cer banii înapoi și trebuie să mă bag în datorii pe la bănci? Le-am spus că mie nu mi s-a întâmplat nimic, spune Denisa Mihalache.

denisa-fermiera_b

Denisa Mihalache, frumoasa cultivatoare de legume din Colibași

Tânăra cultivatoare face parte din categoria fermierilor de succes. Are doar 27 de ani, a reușit să încheie un contract cu Auchan pentru livrarea mărfii și a prins gustul banilor europeni.

Cultiv și soiul cel mai răspândit de roșii, cel bulgăresc, dar și hibrizi de tomate. Roșii negre, roz, galbene. Din decembrie și până-n februarie nu am ce să livrez pentru magazin. La sfârșitul lunii februarie începem cu salata, ceapă, usturoi.

Nu mă opresc aici. Vreau să construiesc o seră de legume performantă întinsă pe un hectar. Aștept să apară ghidul pentru măsura de extindere a exploatației agricole. Mi-am făcut calculele că am nevoie de un milion de euro. Să văd cât pot să obțin din bani, este încrezătoare tânăra fermieră.

Vizualizat: 12755 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cine sunt primii fermieri care iau bani prin noul PNDR?

Cine sunt primii fermieri care iau bani prin noul PNDR?

132 de tineri fermieri au semnat, în luna ianuarie 2016, contracte de finanțare cu AFIR pentru Submăsura 6.1 din PNDR 2014-2020. Aceștia sunt printre primii fermieri români la care vor ajunge banii europeni alocați prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Iată câte proiecte au fost depuse, selectate și contractate în total și când va deschide AFIR noi măsuri din PNDR 2020!

AFIR analizează propunerile din teren pentru simplificarea PNDR 2014 – 2020

AFIR analizează propunerile din teren pentru simplificarea PNDR 2014 – 2020

Aţi participat la dezbaterile AFIR privind simplificarea legislaţiei pentru accesarea fondurilor europene prin PNDR 2014 – 2020? Agenţia analizează propunerile dumneavoastră.

PNDR 2007 – 2013: 8.000 de proiecte finanțate prin axa LEADER

PNDR 2007 – 2013: 8.000 de proiecte finanțate prin axa LEADER

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a aprobat acordarea de fonduri nerambursabile pentru 7.949 de proiecte de investiții, prin intermediul celor 3 măsuri de finanțare din cadrul Axei LEADER a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013, informează Agenţia.

PNDR 2007-2013: Câţi bani a plătit AFIR şi cât vom pierde din fondurile UE?

PNDR 2007-2013: Câţi bani a plătit AFIR şi cât vom pierde din fondurile UE?

Până pe 28 decembrie 2015, cu patru zile înainte de închiderea totală a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 - 2013, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a plătit către beneficiarii Programului peste 8,21 miliarde euro, din bani europeni şi din bugetul naţional. Suma plătită reprezintă aproape 90% din totalul fondurilor europene alocate României de Uniunea Europeană prin PNDR 2007-2013.

PNDR 2020: Cum se împart 268 de milioane de euro și cine beneficiază de bani?

PNDR 2020: Cum se împart 268 de milioane de euro și cine beneficiază de bani?

Prin PNDR 2020, agricultura ecologică beneficiază de o alocare directă de 268 milioane euro. Din această sumă,  200,7 milioane de euro reprezintă finanțarea Uniunii Europene prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Ce măsuri pot fi accesate de fermieri în cadrul agriculturii ecologice?

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ionut Stoichina
|
02. 04, 2016. Thursday 16:19

Asigur consultanta pentru accesarea de fonduri europene prin intermediul acestei masuri.
Nu se percepe nici un tarif pentru redactarea planului de afaceri, ci doar un comision in cazul obtinerii finantarii.
Pentru detalii sau intrebari va rog sa imi scrieti la ion-adrian@siaconsulting.ro

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii