Primele perdele forestiere destinate drumurilor naţionale vor fi realizate, cel mai probabil, în toamna acestui an, primele locaţii vizate fiind cele două autostrăzi existente, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Cristian Apostol, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP).
“Perdelele forestiere reprezintă o prioritate pentru noi. Avem bugetaţi banii încă de anul trecut, din decembrie, adică patru milioane pentru exproprieri. Vom realiza aceste perdele forestiere anul acesta, pe A1 şi A2. Aceste acţiuni se vor vedea ca efect în următorii 3, 4 sau 5 ani. An de an, vom avea bani alocaţi pentru această acţiune. Procedura de expropriere nu este uşoară şi durează. Sper ca în toamnă să realizăm primele perdele forestiere”, a explicat Apostol.
La începutul lunii februarie a.c., MMP preciza că primele perdele forestiere pentru drumuri urmează să fie plantate în 2012, dar după etapa de expropriere a proprietarilor de terenuri, operaţiune pentru care sunt alocate patru milioane de lei.
Conform datelor oficiale, până în acest moment, au fost efectuate lucrări numai pentru perdele forestiere destinate agriculturii. Astfel, la nivelul anului trecut, exista acordul proprietarilor de teren pentru 63 de hectare, din care 48 de hectare au fost împădurite în 2010 şi 2011, urmând ca în 2012 să se realizeze restul până la total.
În cazul înfiinţării perdelelor forestiere de protecţie în cadrul unei arii naturale protejate se vor respecta prevederile legale privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. Pe de altă parte, dacă terenurile pe care se instalează aceste perdele sunt incluse pe lista siturilor contaminate, se vor respecta prevederile legale referitoare la protecţia solului şi subsolului.
De asemenea, realizarea Sistemului naţional al perdelelor forestiere de protecţie, indiferent de titularii dreptului de proprietate, se face cu acordul scris al acestora, iar titularii dreptului de proprietate vor fi notificaţi de către structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.
Titularii dreptului de proprietate vor fi informaţi despre realizarea Sistemului naţional al perdelelor forestiere de protecţie de către structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale responsabile de silvicultură, prin afişare pe site-ul instituţiei. Exprimarea în scris a acordului de titularii dreptului de proprietate se face în termen de 45 de zile de la data notificării acestora.
În cazul în care titularii dreptului de proprietate nu sunt de acord cu realizarea lucrărilor prevăzute, se demarează procedura de expropriere pentru cauza de utilitate publică, în condiţiile prezentei legi, expropriator fiind statul român prin Regia Naţionala a Pădurilor 'Romsilva'.
Sursa: Agerpres