Pe piaţa rapiţei, preţurile sunt în scădere. După ce, la indicaţiile Organizaţiei Mondiale ale Comerţului, WTO, Comisia Europeană a redus penalităţile vamale aplicate importurilor argentiniene de biodiesel, cotaţiile rapiţei europene au scăzut, joi, 7 septembrie, cu 4,5 euro.
Acest trend s-a menţinut şi în cursul zilei de vineri. Cotaţiile rapiţei din recolta actuală au scăzut cu până la 3,5 euro la bursa Matif. Rapiţa cu livrare în noiembrie s-a tranzacţionat la 362,50 euro/t. Recolta 2018 ar putea să aibă un preţ mai bun decât actualmente 353,50 euro/t (-1,00 euro). Astfel, cotaţia a scăzut în doar câteva ore la cel mai redus nivel din ultimele patru săptămâni. Presiune suplimentară vine din partea monedei euro puternice, care influenţează pieţele agricole.
În SUA, şi cotaţiile soia au scăzut, uşor în săptămâna 4-10 septembrie 2017. Comercianţii privesc cu scepticism evoluţia vremii în vestul mijlociu şi în preerii, şi sunt îngrijoraţi influenţa condiţiilor meteo asupra culturilor de soia. Temperaturile au scăzut, iar vremea este uscată. În comerţul electronic nocturn la bursa CBOT, complexul soia a adus, vinerea trecută, câştiguri. În plus, din SUA survin primele veşti cu privire la recoltatul ce stă să înceapă. Se pare că primele rezultate sunt dezamăgitoare, cu producţii sub aşteptări.
În zona canadiană Sasketchewan, provincia cu cea mai extinsă suprafaţă cultivată cu canola, recoltatul avansează bine. 26 % din suprafeţe au fost deja treierate, 49 % sunt pregătite de recoltă. Cotaţiile canolei la bursa ICE de la Winnipeg au scăzut joia trecută, 7 septembrie. Faptul că recolta canadiană de canola va fi mai slabă faţă de cea de anul trecut nu a avut nici o influenţă asupra preţurilor.
sursa: agrarticker.de