Surse din piaţă arată că preţul grâului se află pe un uşor trend ascendant. Actualmente, în majoritatea zonelor ţării, grâul se tranzacţionează maxim la 0,77-0,8 lei kilogramul, după ce în urmă cu aproximativ două, trei luni aveam un preţ de 0,55-0,6 lei kilogramul.
„Momentan asistăm la o creştere datorită conjuncturii internaţionale. Preţurile actuale, de 185-190 euro tona de grâu, sunt cu circa 10-15 la sută mai mari faţă de cele practicate la data recoltării. Sigur că piaţa românească are suficient grâu, iar influenţele sunt din exterior, din Rusia şi Ucraina. Nimeni nu poate anticipa ce va urma, vă daţi seama că dacă ar exista cineva să poată prevede evoluţia s-ar îmbogăţi”, susţine Marcel Corbu, producător agricol din Constanţa, posesor de spaţii de depozitare.
Liviu Rotaru, Comcereal Botoşani, trader pe piaţa de cereale, practică preţuri cuprinse între 0,62-0,65 lei kilogramul de grâu, la achiziţii, respectiv de 0,67 lei kilogramul la vânzări. „Părerea mea este că până anul viitor preţul grâului nu va mai creşte ...”, afirmă Liviu Rotaru.
Valentin Kovacs, fermier din judeţul Timiş, se numără printre cei care estimează că, în ciuda unor oscilaţii, preţul grâului urmează să mai scadă până în luna ianuarie 2011. „Acum, cele mai multe tranzacţii se fac probabil la 0,7 lei kilogramul, însă pot fi şi preţuri mai mari în anumite zone, poate mai izolate, diferite cantităţi. Dar eu cred că nu va rămâne aici, fiind un preţ prea mare. Rusia şi Ucraina vor exporta în Balcani, ceea ce va scade preţurile la grâu şi în tara noastră. După 1 ianuarie 2012, preţurile la grîu vor creşte din nou”, susţine producătorul din Timiş.