Proiectul de lege 51% produse românești pe rafturile magazinelor, votat de senatori, este deja controversat. Ministrul agriculturii susține că nu se poate să impui reguli într-o piață liberă, iar liderii fermierilor au serioase îndoieli că se va întâmpla așa. Agricultorii nu sunt organizați și nu pot să aprovizioneze magazinele în proporție de 51%.
Trebuie să ne organizăm și noi, fermierii, să asigurăm producția pentru hipermarket. Degeaba facem lege dacă noi nu suntem organizați în ceea ce privește producția. E un lucru complex aici. Cât lapte produs în România se procesează? Și aici chiar avem o problemă legislativă. Dacă bulgarii, prin legislație, Bulgaria fiind tot stat membru al Uniunii Europene, au reușit să impună ca 90% din laptele de producție internă să se proceseze în fabricile lor, noi, românii, suntem în situația exact inversă. Și atunci, nu ar trebui să vedem cum facem? Poate chiar ar trebui să deschidem unitățile mici de procesare ca să obținem un produs autohton. Aici este jocul. Este puțin mai complicată situația pentru că legislația din România este ușor permisivă, spune Claudiu Frânc, liderul Federației Crescătorilor de Bovine din România.
Am văzut acest proiect, dar mărturisesc că sunt un pic mai liberal. Întotdeauna am spus că economia trebuie lăsată liberă, să funcționeze după regulile pieței. O să vedem la Camera Deputaților, unde-mi voi spune punctul de vedere și ca deputat, și ca ministru. Eu mi-aș dori să fie 100% produse românești, dar nu știu dacă mai suntem în vremea în care să impunem anumite lucruri. Poate nu există resurse suficiente în țară și ce facem în acest caz? Din poziția în care sunt la Ministerul Agriculturii trebuie să fac tot posibilul ca această relație, între producători și hipermarketuri, să funcționeze. Să existe resurse suficiente, să existe producție bine organizată. Am vorbit și vorbesc, în continuare, de necesitatea de a avea cât mai mulți fermieri asociați. Existența cooperativelor este fundamentală. Dacă am avea cooperative, mult mai ușor ar trece o astfel de lege, spune Daniel Constantin.
În proiectul de lege, pe lista alimentelor românești obligatorii de găsit pe rafturi au fost trecute carnea, legumele și fructele. Senatorii au prevăzut chiar amenzi usturătoare pentru retailerii care nu respectă regula cu 51%.
Federația Pro Agro a cerut să fie incluse pe lista alimentelor românești obligatorii și lactatele, mierea, etc. Reprezentanții fermierilor ar trebui să ia mai bine pulsul. Va mai trece timp până când fermierii români vor fi capabili să asigure măcar 51% din produsele de pe rafturile marilor magazine. Nimeni nu are pretenția ca agricultorii noștri să asigure 80% din produsele alimentare de pe rafturi, așa cum se întâmplă în Franța.