PESTE 1 MILIARD DE TONE. În sezonul viitor 2017/18 ar urma să se recolteze la nivel mondial 1,032 mrd t porumb. Astfel, cea de-a doua prognoză a ministerului agriculturii USDA pentru anul fiscal viitor prevede o scădere de 1,8 milioane de tone.
Această scădere se datorează în special perspectivelor privind recolta din UE. Aici se estimează o recoltă de 62 milioane de tone. Suprafeţele cultivate mai reduse din Franţa şi Germania sunt unul dintre motive. Şi producţia de porumb din Canada se estimează ceva mai redusă, întrucât vremea a fost ploioasă în mai şi a determinat o amânare a semănatului în provinciile Ontario şi Quebec, ceea ce va influenţa şi prognoza privind recolta.
USDA şi-a mărit estimările pentru Ucraina, prognozând o recoltă de 28,5 milioane de tone, suprafaţa cultivată fiind mai mare aici faţă de anul trecut. Pentru SUA, prognoza rămâne neschimbată faţă de luna precedentă: 357,3 milioane de tone sau 14,065 miliarde de buseli. Suprafaţa cultivată cu porumb este de 90 milioane de acri în SUA. Pentru emisfera nordică, USDA are prognoze nesigure, acest lucru datorându-se stadiului timpuriu de vegetaţie. Consumul mondial 2017/18 estimat este de 1,062 miliarde de tone, cu 30 miilioane de tone peste producţie.
Cererea pune comerţul în mişcare
În timp ce pentru SUA se estimează exporturi neschimbate de 47,6 milioane de tone pentru sezonul următor, Ucraina ar urma să exporte mai mult porumb, şi anume 20,5 milioane de tone. Pentru UE se estimează importuri de 15 milioane de tone. Stocurile mondiale la finalul sezonului următor sunt estimate la 194,3 milioane de tone.
Pentru sezonul curent 2016/17, USDA şi-a mărit estimarea privind recolta la 1,067 miliarde de tone. O cauză sunt ploile peste medie din Brazilia, care au făcut ca în regiunea Vestul Central producţia să crească. Ţara sudamericană a recoltat 97 milioane de tone de porumb. Şi pentru America de Sud, ministerul şi-a mărit prognoza cu privire la recolta de porumb din acest an: 16,4 milioane de tone.
Stocurile finale la nivel mondial ar urma să atingă 224,6 milioane de tone pentru sezonul curent.
sursa: agrarticker.de