Preţul porumbului tinde să fie, la nivel internaţional, scăzut, deoarece în regiunile principale în care se cultivă porumbul nu apar probleme pe partea ofertanţilor.
La bursa europeană Matif, cotaţiile porumbului boabe au scăzut, de la începutul lunii iunie, cu aproximativ 20 euro/t. Comerţul la termen cu porumb a fost slab săptămâna trecută, 4-10 septembrie 2017. La Paris, porumbul cu livrare în noiembrie s-a tranzacţionat la 159,50 euro/t (-0,50 euro), iar cel cu livrare în ianuarie la 164,25 euro/t (-0,50 euro).
Preţul porumbului s-a aflat sub presiune şi pe piaţa americană, iar preţurile în comerţul electronic au fost în scădere. Porumbul american cu livare în septembrie este cotat la 135,23 euro/t (-0,30 euro, 343,50 cenţi/buşel), iar cel cu livrare în decembrie la 140,45 euro/t (-0,70 euro, 356,75 cenţi/buşel).
Pe piaţa germană a porumbului, presiunea a crescut din cauza producţiei mari de grâu. În plus, stocurile de grâu furajer din Germania sunt în continuare mari. Grâul furajer înlocuieşte porumbul în foarte multe cazuri. Preţul porumbului în UE este susţinut de taxele de import ale Comisiei Europene pentru importurile din ţări terţe, comentează Casa de Comerţ ADM în cel mai recent raport.
Condiţiile culturilor de porumb sunt bune până la foarte bune în nord-vestul Uniunii Europene. În Europa centrală şi de est se aşteaptă producţii şi calităţi eterogene. Recolta din UE ar urma să atingă 59 mio t, fiind cu aproximativ 2 mio t mai scăzută faţă de cea de anul trecut. Dacă aceste estimări se adeveresc, UE va importa mari cantităţi de porumb şi în anul fiscal 2017/18, relatează ADM.
sursa: agrarticker.de