Agricultorii din judeţul Bacău care au recoltat porumbul mai târziu au, paradoxal, câştiguri financiare mai mari decât cei care au adunat recolta în perioada optimă. Iată de ce!
,,Fermierii care strâns recolta în toamnă au pierdut financiar pentru că preţul a fost foarte jos, iar umiditatea a fost extrem de mare. Nu am păţit niciodată ca anul trecut. După ce în iulie a plouat mult şi au fost temperaturi nocturne scăzute, fapt ce a condus la o coacere întârziată a boabelor de porumb, decalându-se mult timpul de recoltarea, a urmat şi o toamnă umedă şi cu multă ceaţă. În luna noiembrie, altfel ideală pentru recoltat, nu am văzut soarele şi nu s-a putut intra în teren din cauza umidităţii mari a porumbului”, a declarat Ioan Chiriac, administrator al firmei Servchimex din Godineşti.
Potrivit acestuia, „acum se poate lucra, iar randamentul financiar este, poate surprinzător, mai mare” decât dacă s-ar fi recoltat în toamnă.
Umiditatea a tras preţul în jos
Cei mai mulţi agricultori din judeţul Bacău susţin că întârzierea recoltării porumbului a permis, însă, o economie cu lucrările de uscare, transport şi depozitare pe timpul iernii, timp în care a crescut şi preţul pe kilogram al boabelor de porumb. Dacă în toamnă, umiditatea boabelor de porumb, parametru extrem de important la stabilirea preţului de achiziţie, era în jur de 22-24%, chiar şi 30% în unele cazuri, acum, după ce s-a făcut uscarea naturală, pe cocean în aer liber, acest indicator a ajuns la aproximativ 19%. „Chiar dacă afară au fost temperaturi şi de -20 de grade, bobul de porumb nu a fost deloc afectat. Mai trebuie spus că, în toamnă de exemplu, kilogramul de porumb se achiziţiona de către marii traderi cu circa 30 de bani, ceea ce făcea ca acest tip de cultură să devină neprofitabil, chiar şi în condiţiile unei producţii de peste 5.000 de kilograme la hectar. Acum, preţul unui kilogram de porumb boabe a ajuns la 50-55 de bani, fapt ce face ca producţia să devină cât de cât rentabilă”, a afirmat şi Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, potrivit Agerpres.
Estimări pozitive pentru stocul mondial de porumb
Departamentul american al Agriculturii (USDA) și-a îmbunătățit estimările privind stocurile mondiale de porumb. Drept efect, cotațiile futures la porumb au scăzut semnificativ.
Potrivit raportului pe luna decembrie 2014, Departamentul american al Agriculturii (USDA) estimează că în 2015 stocurile mondiale de porumb vor fi de 192,2 milioane tone, în creștere față de 191,5 milioane tone cât estima luna trecută.
Miercuri, 10 decembrie, în jurul orei 11:11 a.m., la Bursa de la Chicago, prețul contractului futures la porumb cu livrare în luna martie era în scădere cu 1,3%, până la 3,9025 dolari per bushel (un bushel de porumb are 25,40 de kilograme).
De asemenea, USDA estimează că stocurile mondiale de soia boabe în sezonul 2013-2014 se vor ridica la 66,6 milioane tone, dar în anul următor vor ajunge la 89,9 milioane tone.