Adama
AGRICOVER

Porumbul recoltat mai târziu a adus câştiguri mai mari

Publicat: 26 ianuarie 2015 - 20:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agricultorii din judeţul Bacău care au recoltat porumbul mai târziu au, paradoxal, câştiguri financiare mai mari decât cei care au adunat recolta în perioada optimă. Iată de ce!

,,Fermierii care strâns recolta în toamnă au pierdut financiar pentru că preţul a fost foarte jos, iar umiditatea a fost extrem de mare. Nu am păţit niciodată ca anul trecut. După ce în iulie a plouat mult şi au fost temperaturi nocturne scăzute, fapt ce a condus la o coacere întârziată a boabelor de porumb, decalându-se mult timpul de recoltarea, a urmat şi o toamnă umedă şi cu multă ceaţă. În luna noiembrie, altfel ideală pentru recoltat, nu am văzut soarele şi nu s-a putut intra în teren din cauza umidităţii mari a porumbului”, a declarat Ioan Chiriac, administrator al firmei Servchimex din Godineşti.
Potrivit acestuia, „acum se poate lucra, iar randamentul financiar este, poate surprinzător, mai mare” decât dacă s-ar fi recoltat în toamnă.

Porumb boabe_b

Umiditatea a tras preţul în jos
Cei mai mulţi agricultori din judeţul Bacău susţin că întârzierea recoltării porumbului a permis, însă, o economie cu lucrările de uscare, transport şi depozitare pe timpul iernii, timp în care a crescut şi preţul pe kilogram al boabelor de porumb. Dacă în toamnă, umiditatea boabelor de porumb, parametru extrem de important la stabilirea preţului de achiziţie, era în jur de 22-24%, chiar şi 30% în unele cazuri, acum, după ce s-a făcut uscarea naturală, pe cocean în aer liber, acest indicator a ajuns la aproximativ 19%. „Chiar dacă afară au fost temperaturi şi de -20 de grade, bobul de porumb nu a fost deloc afectat. Mai trebuie spus că, în toamnă de exemplu, kilogramul de porumb se achiziţiona de către marii traderi cu circa 30 de bani, ceea ce făcea ca acest tip de cultură să devină neprofitabil, chiar şi în condiţiile unei producţii de peste 5.000 de kilograme la hectar. Acum, preţul unui kilogram de porumb boabe a ajuns la 50-55 de bani, fapt ce face ca producţia să devină cât de cât rentabilă”, a afirmat şi Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, potrivit Agerpres.

Estimări pozitive pentru stocul mondial de porumb
Departamentul american al Agriculturii (USDA) și-a îmbunătățit estimările privind stocurile mondiale de porumb. Drept efect, cotațiile futures la porumb au scăzut semnificativ.
Potrivit raportului pe luna decembrie 2014, Departamentul american al Agriculturii (USDA) estimează că în 2015 stocurile mondiale de porumb vor fi de 192,2 milioane tone, în creștere față de 191,5 milioane tone cât estima luna trecută.
Miercuri, 10 decembrie, în jurul orei 11:11 a.m., la Bursa de la Chicago, prețul contractului futures la porumb cu livrare în luna martie era în scădere cu 1,3%, până la 3,9025 dolari per bushel (un bushel de porumb are 25,40 de kilograme).
De asemenea, USDA estimează că stocurile mondiale de soia boabe în sezonul 2013-2014 se vor ridica la 66,6 milioane tone, dar în anul următor vor ajunge la 89,9 milioane tone.

Vizualizat: 2919 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

05 iulie 2023 - 11:09

Rusia nu va accepta o propunere de compromis şi cere ca banca agricolă de stat - Rosselhozbank să fie reconectată la sistemul global de plăți SWIFT pentru a preveni sistarea acordului privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră. Cu 13 zile rămase până la expirarea acordului prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, Moscova declară că nu s-au înregistrat progrese în niciuna dintre cererile sale, inclusiv problema bancară.

Statele UE au fost principala

Statele UE au fost principala "destinaţie" a porumbului din Ucraina

19 iunie 2023 - 19:51

În perioada septembrie 2022-mai 2023, exporturile de porumb din Ucraina s-au ridicat la 24,24 milioane de tone, cu 20% mai mult faţă de perioada similară (de 9 luni) din sezonul 2021/2022. În ciuda numeroaselor obstacole, exporturile lunare pe tot parcursul sezonului curent au depășit în mod constant 2 milioane de tone de porumb. Numai în ultimele două luni (aprilie-mai 2023), livrările de porumb ale Ucrainei au scăzut sub medii lunare anterioare din cauza limitelor stabilite de delegația rusă în Centrul Comun de Coordonare.

Spania şi-a pierdut interesul pentru porumbul transgenic

Spania şi-a pierdut interesul pentru porumbul transgenic

30 noiembrie 2022 - 11:09

Porumbul modificat genetic pare să devină din ce în ce mai puţin atractiv pentru fermierii din Spania. Acest lucru este confirmat de cifrele publicate recent de Ministerul Agriculturii din Madrid.

Irigarea prin picurare - Cea mai performantă metodă de irigare

Irigarea prin picurare - Cea mai performantă metodă de irigare

01 noiembrie 2022 - 11:51

Nu incape îndoială că irigațiile reprezintă punctul cheie in obținerea unei producții ridicate la cultura porumbului, din moment ce seceta este aproape anual prezentă la noi in țară.

Franţa va exporta mai mult grâu şi mai puţin porumb

Franţa va exporta mai mult grâu şi mai puţin porumb

13 octombrie 2022 - 10:54

Agenția agricolă FranceAgriMer a majorat prognoza pentru exporturile de grâu moale francez în afara UE, în timp ce exporturile către statele UE au fost revizuite ușor în scădere. Exporturile franceze de grâu către țările din afara UE sunt estimate la 10,1 milioane de tone, cu 100 mii tone mai mult decât în raportul precedent şi cu 15,1% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, exporturile către statele membre ale UE au fost revizuite în creștere cu 60 mii de tone, până la 7,07 milioane de tone, cu 11,9% mai puţin față de aceeași perioadă a anului trecut. Datele au fost publicate în raportul lunar FranceAgriMer, din 12 octombrie.

Decizii inteligente pentru gestionarea dăunătorilor din cultura de porumb

Decizii inteligente pentru gestionarea dăunătorilor din cultura de porumb

11 august 2022 - 10:13

Avertizare! Se înregistrează zbor intens al fluturilor de Helicoverpa armigera la porumb!

Ce obligații au fermierii care recoltează sau reînsămânțează culturile de primăvară ACUM!

Ce obligații au fermierii care recoltează sau reînsămânțează culturile de primăvară ACUM!

21 iulie 2022 - 19:07

Luna iunie a fost cea mai secetoasă din ultimii 60 de ani în România și mulți fermieri au început să recolteze deja porumbul sau reînsămânțează suprafețele cu culturi de primăvară calamitate de seceta pedologică extremă.

Zonele în care se menţine seceta la începutul lunii septembrie

Zonele în care se menţine seceta la începutul lunii septembrie

30 august 2021 - 21:22

Cu toate ploile din ultima perioadă, seceta pedologică moderată şi puternică se menţine în mai multe zone din ţară, arată datele meteorologilor.

Cât va fi producţia de porumb şi floarea soarelui în 2021. Ce spune ministrul Oros despre preţurile cerealelor!

Cât va fi producţia de porumb şi floarea soarelui în 2021. Ce spune ministrul Oros despre preţurile cerealelor!

25 august 2021 - 18:48

Fermierii români vor recolta în acest an în jur de 13,7 milioane tone de porumb boabe şi 3,2 milioane tone de floarea-soarelui, arată primele estimări ale Ministerului Agriculturii.

Ziua Porumbului Orezu, ediţia a XII-a, pe 16 septembrie 2021

Ziua Porumbului Orezu, ediţia a XII-a, pe 16 septembrie 2021

24 august 2021 - 23:00

Unul din cele mai importante evenimente din agricultura românească, ZIUA PORUMBULUI OREZU, va avea loc anul acesta pe 16 septembrie, de la ora 10.00, în ferma lui Nicolae Sitaru din judeţul Ialomiţa.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii