O ALEGERE BUNĂ A HIBRIDULUI POATE CÂNTĂRI GREU LA BUZUNAR! Cine face economie la seminţe, pierde şi la recoltă. Specialiştii au testat şi explică!
În cadrul unor teste efectuate în Bretania de către ARVALIS-Institut du Végétal din Franţa, s-a măsurat efectul progresului genetic asupra rentabilităţii exploataţiilor, comparând hibrizi cu un preţ de piaţă scăzut, cu hibrizi-martor din reţeaua VPI (Variétés Post-Inscription - hibrizi post-înscriere).
Teste ARVALIS-Institut du Végétal, Bretania: Porumb-siloz tone s.u./ha
Număr teste efectuate (2012-2016): 11
Producţia medie a hibrizilor cu preţ mic: 14,19 tone s.u./ha
Producţia medie a hibrizilor-martor, VPI: 16,11 tone s.u./ha
Diferenţe de producţie medie: - 1,92 tone s.u./ha
Economie de seminţe: 55 euro/ha, respectiv: + 0.69 tone s.u./ha
Bilanţ net în tone s.u./ha şi euro/ha: - 1,24 tone s.u./ha; - 99 euro/ha.
În intervalul 2012-2016, randamentul hibrizilor martor a fost mai mare cu 2 tone substanţă uscată (s.u.)/ha. Chiar şi în condiţiile economiei realizate la preţul seminţelor, în cazul utilizării hibrizilor cu preţ scăzut se obţine un bilanţ net de minus 1,24 tone s.u./ha.
În concluzie, la un cost de producţie (la siloz) de 80 euro/tona s.u., producătorul care recurge la seminţe ieftine înregistrează un deficit net de minus 100 euro/ha.
Prin urmare, cum ne putem alege hibrizii de porumb-siloz, astfel încât să asigurăm un nivel optim al producţiei medii, calităţii recoltei şi valorii alimentare?
Citiţi pe larg în Revista Ferma un material de Bertrand Carpentier, responsabil program porumb-siloz - Arvalis - FNPSMS (Federaţia Naţională a Producătorilor de Seminţe de Porumb şi Sorg) din Franţa.