Adama
AGRICOVER

Noi tendinţe pe PIAŢA PORUMBULUI!

Publicat: 31 mai 2017 - 10:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

COTAŢIILE MATIF – 753 LEI/TONĂ. Sezonul trecut, a fost unul cu producţii destul de bune la porumb, nu unul excepţional, dar totuşi bun. O parte din cantitatea totală de porumb, 8.4 milioane de tone în 2016 în România, a fost vândută la recoltare, iar o alta a ajuns în hambarele sau silozurile fermierilor.

Vasile Topac, co-fondator AgroGo, platforma online de informare şi tranzacţionare a cerealelor a venit în întâmpinarea fermierilor cu o analiză de piaţă. „În această perioadă, am văzut în piaţa AgroGo — interfaţă online între vânzătorii şi cumpărătorii de cereale, similară unei burse —semnale că tot mai mulţi fermieri îşi scot stocurile de porumb la vânzare. De aceea, ne-am gândit că ar fi util să facem o mică analiză asupra preţurilor la porumb în această perioadă” susţine acesta.

Potrivit studiului AgroGo, zilele acestea, cotaţiile la Bursa MATIF Paris pentru porumb erau de 753 lei/tonă, iar la CME Chicago de 601 lei/tonă. Sunt preţuri medii, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a ultimelor două sezoane.

În piaţa fizică, preţul FOB Constanţa (deci preţul pentru marfa încărcată în vase) pentru porumb era de 726 lei/tonă (conform MADR), iar unele oferte de cumpărare ale traderilor, în regim CPT Constanţa (livrat la Constanţa), erau la 643 lei/tonă, în scădere ultima perioadă.

Mai mult decât preţul curent, e interesant de urmărit şi trendul preţurilor, spune Vasile Topac. Preţul Constanţa este un reper pentru România, iar el este influenţat, la rândul lui, de licitaţiile internaţionale şi de evoluţia burselor. Dacă ne uităm pe istoric, cel puţin la MATIF, în ultimii doi ani, în luna iunie, preţul a fost în creştere. 

Vizualizat: 2380 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

05 iulie 2023 - 11:09

Rusia nu va accepta o propunere de compromis şi cere ca banca agricolă de stat - Rosselhozbank să fie reconectată la sistemul global de plăți SWIFT pentru a preveni sistarea acordului privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră. Cu 13 zile rămase până la expirarea acordului prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, Moscova declară că nu s-au înregistrat progrese în niciuna dintre cererile sale, inclusiv problema bancară.

Statele UE au fost principala

Statele UE au fost principala "destinaţie" a porumbului din Ucraina

19 iunie 2023 - 19:51

În perioada septembrie 2022-mai 2023, exporturile de porumb din Ucraina s-au ridicat la 24,24 milioane de tone, cu 20% mai mult faţă de perioada similară (de 9 luni) din sezonul 2021/2022. În ciuda numeroaselor obstacole, exporturile lunare pe tot parcursul sezonului curent au depășit în mod constant 2 milioane de tone de porumb. Numai în ultimele două luni (aprilie-mai 2023), livrările de porumb ale Ucrainei au scăzut sub medii lunare anterioare din cauza limitelor stabilite de delegația rusă în Centrul Comun de Coordonare.

Spania şi-a pierdut interesul pentru porumbul transgenic

Spania şi-a pierdut interesul pentru porumbul transgenic

30 noiembrie 2022 - 11:09

Porumbul modificat genetic pare să devină din ce în ce mai puţin atractiv pentru fermierii din Spania. Acest lucru este confirmat de cifrele publicate recent de Ministerul Agriculturii din Madrid.

Irigarea prin picurare - Cea mai performantă metodă de irigare

Irigarea prin picurare - Cea mai performantă metodă de irigare

01 noiembrie 2022 - 11:51

Nu incape îndoială că irigațiile reprezintă punctul cheie in obținerea unei producții ridicate la cultura porumbului, din moment ce seceta este aproape anual prezentă la noi in țară.

Franţa va exporta mai mult grâu şi mai puţin porumb

Franţa va exporta mai mult grâu şi mai puţin porumb

13 octombrie 2022 - 10:54

Agenția agricolă FranceAgriMer a majorat prognoza pentru exporturile de grâu moale francez în afara UE, în timp ce exporturile către statele UE au fost revizuite ușor în scădere. Exporturile franceze de grâu către țările din afara UE sunt estimate la 10,1 milioane de tone, cu 100 mii tone mai mult decât în raportul precedent şi cu 15,1% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, exporturile către statele membre ale UE au fost revizuite în creștere cu 60 mii de tone, până la 7,07 milioane de tone, cu 11,9% mai puţin față de aceeași perioadă a anului trecut. Datele au fost publicate în raportul lunar FranceAgriMer, din 12 octombrie.

Decizii inteligente pentru gestionarea dăunătorilor din cultura de porumb

Decizii inteligente pentru gestionarea dăunătorilor din cultura de porumb

11 august 2022 - 10:13

Avertizare! Se înregistrează zbor intens al fluturilor de Helicoverpa armigera la porumb!

Ce obligații au fermierii care recoltează sau reînsămânțează culturile de primăvară ACUM!

Ce obligații au fermierii care recoltează sau reînsămânțează culturile de primăvară ACUM!

21 iulie 2022 - 19:07

Luna iunie a fost cea mai secetoasă din ultimii 60 de ani în România și mulți fermieri au început să recolteze deja porumbul sau reînsămânțează suprafețele cu culturi de primăvară calamitate de seceta pedologică extremă.

Zonele în care se menţine seceta la începutul lunii septembrie

Zonele în care se menţine seceta la începutul lunii septembrie

30 august 2021 - 21:22

Cu toate ploile din ultima perioadă, seceta pedologică moderată şi puternică se menţine în mai multe zone din ţară, arată datele meteorologilor.

Cât va fi producţia de porumb şi floarea soarelui în 2021. Ce spune ministrul Oros despre preţurile cerealelor!

Cât va fi producţia de porumb şi floarea soarelui în 2021. Ce spune ministrul Oros despre preţurile cerealelor!

25 august 2021 - 18:48

Fermierii români vor recolta în acest an în jur de 13,7 milioane tone de porumb boabe şi 3,2 milioane tone de floarea-soarelui, arată primele estimări ale Ministerului Agriculturii.

Ziua Porumbului Orezu, ediţia a XII-a, pe 16 septembrie 2021

Ziua Porumbului Orezu, ediţia a XII-a, pe 16 septembrie 2021

24 august 2021 - 23:00

Unul din cele mai importante evenimente din agricultura românească, ZIUA PORUMBULUI OREZU, va avea loc anul acesta pe 16 septembrie, de la ora 10.00, în ferma lui Nicolae Sitaru din judeţul Ialomiţa.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii