COTAŢIILE MATIF – 753 LEI/TONĂ. Sezonul trecut, a fost unul cu producţii destul de bune la porumb, nu unul excepţional, dar totuşi bun. O parte din cantitatea totală de porumb, 8.4 milioane de tone în 2016 în România, a fost vândută la recoltare, iar o alta a ajuns în hambarele sau silozurile fermierilor.
Vasile Topac, co-fondator AgroGo, platforma online de informare şi tranzacţionare a cerealelor a venit în întâmpinarea fermierilor cu o analiză de piaţă. „În această perioadă, am văzut în piaţa AgroGo — interfaţă online între vânzătorii şi cumpărătorii de cereale, similară unei burse —semnale că tot mai mulţi fermieri îşi scot stocurile de porumb la vânzare. De aceea, ne-am gândit că ar fi util să facem o mică analiză asupra preţurilor la porumb în această perioadă” susţine acesta.
Potrivit studiului AgroGo, zilele acestea, cotaţiile la Bursa MATIF Paris pentru porumb erau de 753 lei/tonă, iar la CME Chicago de 601 lei/tonă. Sunt preţuri medii, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a ultimelor două sezoane.
În piaţa fizică, preţul FOB Constanţa (deci preţul pentru marfa încărcată în vase) pentru porumb era de 726 lei/tonă (conform MADR), iar unele oferte de cumpărare ale traderilor, în regim CPT Constanţa (livrat la Constanţa), erau la 643 lei/tonă, în scădere ultima perioadă.
Mai mult decât preţul curent, e interesant de urmărit şi trendul preţurilor, spune Vasile Topac. Preţul Constanţa este un reper pentru România, iar el este influenţat, la rândul lui, de licitaţiile internaţionale şi de evoluţia burselor. Dacă ne uităm pe istoric, cel puţin la MATIF, în ultimii doi ani, în luna iunie, preţul a fost în creştere.