Precipitaţiile din ultima lună au întârziat mult campania de recoltare la porumb, atât în Europa, cât şi în Statele Unite. Fermierii din America de Sud au semănat o suprafaţă mai mică de porumb. Cu toate acestea, la sfârșitul sezonului, stocul mondial se estimează a fi cu cca. 10% mai mare decât la sfârşitul sezonului precedent.
Raportul USDA din luna octombrie estimează că în sezonul 2014/15 producția mondială de porumb va atinge un nou record, de 990,7 milioane tone, cu 0,2% mai mare faţă de sezonul trecut. Documentul oficial cuprinde rezultatele parţiale privind producţia de porumb din statele din emisfera nordică şi perspectivele pentru această cultură în statele din emisfera sudică, unde campania de semănat este în plină desfăşurare. Producţia de proumb din Statele Unite este estimată la 367,7 mil. tone, cu 4% mai mult decât anul trecut.
Prognoza USDA indică pentru China, în sezonul 2014/15, o producţie de 217 mil. tone, cu 1,5 mil. tone mai mică decât anul trecut. Seceta a afectat provinciile din nord-est și a cauzat randamente mai mici de producţie în aceaste regiuni. Consumul de porumb în China este apreciat la 220 mil. tone, în creștere cu 8 mil. tone faţă de sezonul precedent.
În Uniunea Europeană, cultura de porumb a beneficiat de condiţii bune de creștere (cu excepţia Spaniei). Aceeaşi prognoză USDA estimează o creştere a producției europene cu 10,6% faţă de sezonul trecut, până la un total de 71 milioane tone. În acelaşi timp, previziunile Strategie Grains indică o producţie de 73,3 milioane tone pentru statele UE. Creșterea se datorează unor randamente de producţie ridicate. Buletinul MARS UE apreciază randamentul mediu la 7,59 tone de porumb/ha în statele UE, în creştere cu 12,5% faţă de sezonul precedent şi cu 11,8% mai mult decât media ultimilor 5 ani.
Campania de recoltare a porumbului este întârziată şi în statele UE, mai ales în România, Bulgaria și în Ungaria. Umiditatea mare poate creşte, de asemenea, riscul de contaminare a producţiei cu micotoxine.
Detalii privind piaţa cerealelor puteţi citi în revista Recolte Bogate - noiembrie 2014!