Lider de piață pe mai multe segmente în agricultura românească, compania Corteva Agriscience aduce în prim-plan o serie de fermieri cu rezultate foarte bune la producția de porumb, datorită geneticii Pioneer.
Anul agricol 2023-2024 a ridicat multe probleme fermierilor, iar seceta și arșița au afectat culturile de porumb și de floarea-soarelui de pe întreg teritoriul țării. Cu toate acestea, au existat fermieri care au recoltat producții considerabile la porumb, mai ales în Transilvania.
Unul dintre fermierii care nu doar că a avut ce recolta anul trecut, ci chiar a obținut o producție foarte bună cu hibridul P9889 a fost domnul Laurențiu Frățilă, din localitatea Șeica Mare, județul Sibiu.
Domnul Frățilă seamănă hibrizi Pioneer încă de când a început să lucreze în agricultură, respectiv din anul 2008, și a rămas fidel acestora, motiv pentru care acum ocupă întreaga suprafață destinată porumbului. Acesta lucrează 250 ha și spune despre campania de porumb de anul trecut că a fost una destul de bună, ținând cont de condițiile climatice dificile.
13.800 KG/HA CU HIBRIDUL P9889, ÎN 2024. ÎN 2023, A RECOLTAT ȘI MAI MULT PORUMB
A semănat 160 ha cu porumb și a încheiat campania cu o producție medie de 10 tone/ha, iar cel mai performant hibrid din fermă s-a dovedit a fi P9889, care i-a oferit o producție de 13.800 kg/ha.
„Hibridul P9889 a fost semănat tot după cultură de porumb, astfel că am arat terenul și apoi l-am pregătit cu freza rotativă. Am semănat în jurul datei de 15 aprilie, atunci am fertilizat cu 250 kg/ha de îngrășământ complex NPK, iar în verde, atunci când plantele aveau cca. 40 cm, am mai fertilizat cu uree - 200 kg/ha. Însă înainte de fertilizarea în verde, am erbicidat cu Principal® Forte și am aplicat Utrisha N”, a declarat fermierul campion.
Vezi cum se aplică și cum acționează Utrisha N: Corteva pune azotul la îndemâna plantelor printr-un produs UNIC!
Despre produsul inovator Utrisha N, agricultorul spune că s-a convins de eficiența lui deoarece, în același câmp, a ales să nu aplice produsul pe o parcelă, iar diferențele au fost vizibile și producția obținută mai mică.
„Cultura nu a mai avut nevoie de alte intervenții, am recoltat acest hibrid la finalul lunii noiembrie, începutul lui decembrie.
Sunt mulțumit de producția obținută, am avut hibridul P9889 și campania anterioară și am obținut 16.500 kg/ha, dar la noi în zonă este destul de greu de comparat, pentru că diferă foarte mult terenurile, pentru că nu sunt comasate și au parte de diferite condițiile de cultură, însă chiar este un hibrid foarte bun”, a mai punctat domnul Frățilă.
Și pentru campania din această primăvară fermierul sibian spune că a ales hibridul P9889, însă, ca de fiecare dată, a ales și hibrizi noi, deoarece a observat, de-a lungul timpului, că „ce e nou, de regulă, e mai bun, adică mai productiv”, iar acest lucru nu denotă altceva decât preocuparea continuă a companiei Corteva Agriscience în ceea ce privește cercetarea, inovarea și comercializarea produselor de înaltă performanță, care să corespundă cerințelor și nevoilor fermierilor.