Adama
AGRICOVER

Care sunt statele care domină piaţa porumbului în UE?

Publicat: 20 octombrie 2011 - 19:52
Comenteaza   | Video 1 2   | Print | Trimite unui prieten

Producţia de porumb din Uniunea Europeană este estimată în 2011 la 62 milioane tone, în creştere cu 7 milioane tone faţă de anul trecut. Porumbul este cultivat în UE pe o suprafaţă de 14 mil. ha, iar principalele state cultivatoare de porumb sunt Franţa, România şi Ungaria.

„Productivitatea medie obţinută la nivel UE este de 7,2-7,3 tone la hectar, deşi ea diferă de la o ţară la alta. În Franţa, în 2011, s-a obţinut un record de 10,2 tone la hectar la porumb boabe, în timp ce în România media a fost de numai 4,5 tone la hectar, deşi pe suprafeţele cultivate cu hibrizi, circa 55%, productivitatea a fost de 8-9 tone la hectar”, a spus, citat de Agerpres, Luc Esprit, secretar permanent al Confederaţiei Europene a Producătorilor de Porumb (CEPP), în cadrul unei conferinţe de presă, organizată în 20 octombrie 2011 la Indagra.

Porumbul este cultivat în UE pe o suprafaţă de 14 mil. ha, din care 8,5 mil. ha cu porumb boabe (60% din total), 5,6 mil. ha cu porumb furajer (39%), 127.000 ha cu porumb pentru sămânţă şi 65.000 ha cu porumb dulce.

Germania, Franţa şi Polonia deţin 70% din suprafaţa cultivată cu porumb furajer în UE, în timp ce Franţa, România şi Ungaria deţin 80% din suprafaţa cultivată cu porumb de sămânţă

Potrivit reprezentantului producătorilor europeni de porumb, suprafeţele cultivate cu porumb furajer sunt concentrate în Germania, Franţa şi Polonia (70%), iar porumbul de sămânţă este cultivat, preponderent, în Franţa, România şi Ungaria (80%).

UE exportă doar 3-4 mil. tone porumb pe piaţa extracomunitară

Producţia de porumb a UE este trazacţionată, în mare parte, între statele UE, doar o cantitate mică, de 3-4 mil. tone fiind exportată în ţări terţe, deşi porumbul este foarte competitiv în sudul Mediteranei şi în Africa de Nord, a mai spus secretarul permanent al CEPP.

porumb_b

“Ucraina a devenit un competitor serios pentru UE pe această piaţă, în acest an, putând exporta peste 10 milioane de tone dintr-o producţie de 17 milioane obţinută anul acesta, faţă de 11 milioane anul trecut. De asemenea, Ucraina a eliminat şi taxele de export şi a crescut suprafaţa cultivată în acesta an”, a explicat reprezentantul CEPP.

Potrivit acestuia, UE va trebui să îşi crească producţia de porumb în viitor prin toate mijloacele avute la dispoziţie, fie prin dezvoltarea geneticii, fie prin irigaţii sau prin folosirea substanţelor fitosanitare.

Vizualizat: 4869 | Video Video 1 2 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

1.
Play Monsanto - Farm Progress 2011

Monsanto - Farm Progress 2011

02 octombrie 2011
2.
Play John Deere s680i

John Deere s680i

09 septembrie 2011

Citeste si:

Problemele cultivatorilor de porumb europeni - analizate într-o conferinţă a CEPP, la Indagra

Problemele cultivatorilor de porumb europeni - analizate într-o conferinţă a CEPP, la Indagra

Confederaţia Europeană a Producătorilor de Porumb (CEPP) a organizat azi, în cadrul Indagra 2011, o conferinţă de presă privind principalele probleme ale cultivatorilor de porumb europeni dar şi evoluţia producţiei europene şi a pieţei de porumb.


România - pentru al doilea an la rând în topul producătorilor de porumb la nivel mondial

România - pentru al doilea an la rând în topul producătorilor de porumb la nivel mondial

Potrivit unor estimări anterioare ale Ministerului Agriculturii şi în acest an recolta de porumb, care va atinge 10,4 milioane de tone, în creştere cu 15% faţă de anul trecut, ne va plasa în topul primilor zece producători de porumb din lume.

Porumbul 2011: agricultorii estimează noua producţie

Porumbul 2011: agricultorii estimează noua producţie

Fermierii se ocupă, în această perioadă, de recoltarea culturilor de porumb realizate în primăvară. În paralel cu acţiunile de recoltare la porumb şi florea-soarelui se lucrează şi la eliberarea terenurilor de resturile vegetale, respectiv pregătirea acestora pentru înfiinţarea noilor culturi.

După grâu, şi porumbul românesc merge la export

După grâu, şi porumbul românesc merge la export

România ar putea exporta în jur de 5 milioane de tone de porumb din recolta anului 2011, estimată la aproximativ 11 milioane de tone porumb boabe.

Exporturile de porumb ale României şi Ucrainei pot limita creşterea preţurilor internaţionale

Exporturile de porumb ale României şi Ucrainei pot limita creşterea preţurilor internaţionale

„Piaţa nu a luat încă în calcul Ucraina, iar România va avea şi ea o producţie bună de porumb. Cei doi furnizori pot absorbi o parte importantă din cererea care merge în mod normal către SUA şi America de Sud”, a declarat Peter Beirmann, director general la traderul de cereale Aston FFI din Lausanne, Elveţia.

China e dependentă de importurile de porumb

China e dependentă de importurile de porumb

Importurilor anuale de porumb ale Chinei ar putea depăşi cota de 10 milioane tone metrice în următorii cinci ani, în condiţiile în care consumul intern este mult peste volumul producţiei.

China depinde de porumbul american

China depinde de porumbul american

Pentru a face faţă cererilor de pe piaţa internă, China va importa anul acesta o cantitate record de porumb din Statele Unite.

Argentina şi-a revizuit prognozele la culturile de soia şi porumb

Argentina şi-a revizuit prognozele la culturile de soia şi porumb

Argentina, al doilea mare exportator de porumb din lume, după Statele Unite, şi-a revizuit în sus previziunile pentru acest sezon la recolta de porumb, care este aproape de finalizare.

Ucraina aşteaptă o producţie de porumb record

Ucraina aşteaptă o producţie de porumb record

În pofida restricţiilor impuse la cotele de export în acest sezon, Ucraina rămâne una dintre principalele ţări exportatoare de porumb din lume, ocupând locul patru, după SUA, Argentina şi Brazilia. În ceea ce priveşte lista statelor producătoare de cereale, vecinii din nord şi est sunt clasaţi pe poziţia a noua în lume.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii