Producţia de porumb din Uniunea Europeană este estimată în 2011 la 62 milioane tone, în creştere cu 7 milioane tone faţă de anul trecut. Porumbul este cultivat în UE pe o suprafaţă de 14 mil. ha, iar principalele state cultivatoare de porumb sunt Franţa, România şi Ungaria.
„Productivitatea medie obţinută la nivel UE este de 7,2-7,3 tone la hectar, deşi ea diferă de la o ţară la alta. În Franţa, în 2011, s-a obţinut un record de 10,2 tone la hectar la porumb boabe, în timp ce în România media a fost de numai 4,5 tone la hectar, deşi pe suprafeţele cultivate cu hibrizi, circa 55%, productivitatea a fost de 8-9 tone la hectar”, a spus, citat de Agerpres, Luc Esprit, secretar permanent al Confederaţiei Europene a Producătorilor de Porumb (CEPP), în cadrul unei conferinţe de presă, organizată în 20 octombrie 2011 la Indagra.
Porumbul este cultivat în UE pe o suprafaţă de 14 mil. ha, din care 8,5 mil. ha cu porumb boabe (60% din total), 5,6 mil. ha cu porumb furajer (39%), 127.000 ha cu porumb pentru sămânţă şi 65.000 ha cu porumb dulce.
Germania, Franţa şi Polonia deţin 70% din suprafaţa cultivată cu porumb furajer în UE, în timp ce Franţa, România şi Ungaria deţin 80% din suprafaţa cultivată cu porumb de sămânţă
Potrivit reprezentantului producătorilor europeni de porumb, suprafeţele cultivate cu porumb furajer sunt concentrate în Germania, Franţa şi Polonia (70%), iar porumbul de sămânţă este cultivat, preponderent, în Franţa, România şi Ungaria (80%).
UE exportă doar 3-4 mil. tone porumb pe piaţa extracomunitară
Producţia de porumb a UE este trazacţionată, în mare parte, între statele UE, doar o cantitate mică, de 3-4 mil. tone fiind exportată în ţări terţe, deşi porumbul este foarte competitiv în sudul Mediteranei şi în Africa de Nord, a mai spus secretarul permanent al CEPP.
“Ucraina a devenit un competitor serios pentru UE pe această piaţă, în acest an, putând exporta peste 10 milioane de tone dintr-o producţie de 17 milioane obţinută anul acesta, faţă de 11 milioane anul trecut. De asemenea, Ucraina a eliminat şi taxele de export şi a crescut suprafaţa cultivată în acesta an”, a explicat reprezentantul CEPP.
Potrivit acestuia, UE va trebui să îşi crească producţia de porumb în viitor prin toate mijloacele avute la dispoziţie, fie prin dezvoltarea geneticii, fie prin irigaţii sau prin folosirea substanţelor fitosanitare.