PREŢUL PORUMBULUI E EXTREM DE VOLATIL. La bursa Matif, cursurile sunt în scădere începând cu 25 noiembrie (166,5 euro/t). La momentul de față, porumbul cu livrare în ianuarie se tranzacționează la prețul de 163 euro/t.
Interesul cumpărătorilor depășește ofertele și demonstrează cât de redusă este disponibilitatea de a vinde.
Pe piața fizică, agricultorii nu prea doresc să vândă marfa, în special din cauza nivelului prețurilor scăzut, iar cumpărătorii își acoperă necesitățile preponderent cu ajutorului grâului competitiv din Europa centrală.
La bursa la termen de la Chicago (CBOT), porumbul a profitat, la mijlocul săptămânii, de exporturile Statelor Unite, care ajunseseră săptămâna trecută(28 noiembrie - 4 decembrie) la 1,15 milioane de tone, depășind așteptările analiștilor.
Producţie mare în Argentina
Informa Economics și-a crescut estimările privind recolta de porumb a Argentinei, estimând acum 36,5 milioane de tone, cu 1 milion de tone mai mult față de prognoza precedentă. Noi impulsuri se așteaptă de la următoarea prognoză USDA.
Producția din UE 28 va fi de 60 milioane de tone
În ultimele săptămâni, prețul porumbului a fost foarte volatil din cauza cursului instabil euro-dolar, fiind înregistrate fluctuații de până la 10 euro/t. Prețurile se află, la momentul de față, aproximativ la nivelul de acum o lună. Producția din UE 28 se estimează a atinge la 60 milioane de tone. În timp ce în Franța se prognozează o recoltă mai slabă, producția din Europa centrală și de est ar urma să atingă un nivel bun, relatează traderul ADM în raportul său. Acest lucru ar putea duce la o modificare a fluxurilor comerciale.
Importurile din țări terțe se desfășoară anevoios, însă ar putea să crească în 2017. În acest moment se înregistrează o activitate economică redusă. Importurile de porumb ale UE au atins 3,610 milioane de tone (anul trecut: 4,482 mio t). Importurile săptămânale au atins în cea de-a 48-a săptămână fiscală 255.060 t porumb, iar cu o săptămână înainte, 190.193 t.
sursa: agrarticker.de