PRODUCĂTORII DE PORUMB CER REACTIVAREA TAXELOR VAMALE. La reuniunea conducerii CEPM care a avut loc la Paris, pe 27 septembrie a.c., producătorii europeni de porumb au remarcat încă o dată faptul că instrumentele PAC nu-i protejează împotriva crizei care afectează sectorul lor. În plus, au observat că cele mai recente măsuri de siguranţă nu au fost activate la timp.
Aceştia au solicitat Comisiei Europene să reactiveze taxele vamale, cât mai curând posibil, precum şi să asigure accesul acestora la toţi factorii de producţie şi de competitivitate, informează Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) printr-un comunicat de presă.
Producţia medie – 6,8 tone/ha
Conform celui mai recent raport JRC-Mars, randamentul mediu în UE-28 este estimat la 6,84 tone/hectar . Aceasta este sub media de 5 ani de 6.9 şi ascunde disparităţi enorme între ţări si situaţii, uneori catastrofale, cum ar fi cele din Franţa sau România. În plus, toţi producătorii europeni se confruntă cu o criză gravă a preţurilor; aceste preţuri sunt "dictate" Uniunii Europene de livrările de import. Comisia Europeană ar fi trebuit sa declanşeze taxele de import cu câteva zile în urmă, când preţurile CIF Rotterdam la porumb au fost sub 157 € (155% din preţul de intervenţie). CEPM cere ca această clauza de siguranţă să fie activată cat mai repede, subliniază sursa citată.
C.E.P.M. reuneşte organizaţii profesionale şi interprofesionale a căror misiune este, în ţara lor, să reprezinte şi să apere interesele tuturor sau a unei părţi a filierei porumbului: porumb boabe, siloz de porumb, seminţe de porumb, porumb dulce. În acest context C.E.P.M. efectuează acţiuni de supraveghere, lobby, comunicare şi face propuneri la nivel european. Membri CEPM: Franta, Romania, Germania, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Spania, Italia, Portugalia.