Importurilor anuale de porumb ale Chinei ar putea depăşi cota de 10 milioane tone metrice în următorii cinci ani, în condiţiile în care consumul intern este mult peste volumul producţiei.
În ultimii ani, populaţia Chinei s-a orientat tot mai mult spre dietele bogate în carne, ouă şi produse lactate, ceea ce a condus la o creştere a consumului de porumb pentru hrana animalelor concomitent cu o diminuare a consumului de grâu şi orez.
Conform previziunilor, consumul de porumb pentru animalele de fermă ar putea ajunge la peste 170 milioane tone până în anul 2015, de la 133 milioane tone câte se înregistrează în prezent, ceea ce presupune o creştere anuală de 5 la sută. Cererea depăşeşte cu mult capacitatea actuală a ţării pentru producţia de cereale.
Rata de creştere a consumului de porumb va fi şi mai mare dacă se ia în calcul consumul industrial, pe care guvernul a încercat, fără succes, să îl reducă prin diferite măsuri administrative.
Pentru a asigura necesarul intern, autorităţile de la Beijing au cerut o suplimentare de 500.000 tone a importurilor de porumb din SUA, care anul acesta vor totaliza 2 milioane tone. Statele Unite, cel mai mare producător şi consumator de porumb din lume, este principalul furnizor de produse agricole pentru piaţa chineză.
Concentrată în special în regiunile din centru şi nord-est, producţia de porumb a Chinei a totalizat 177 milioane tone în 2010, o creştere de 8 procente faţă de anul precedent.
Pe de altă parte, producţia de porumb din SUA pentru 2011 este estimată la un record de 13,5 miliarde baniţe (343 milioane tone), cu peste 1,1 miliarde baniţe mai mult decât recolta de anul trecut.