Fermierii români vor recolta în acest an în jur de 13,7 milioane tone de porumb boabe şi 3,2 milioane tone de floarea-soarelui, arată primele estimări ale Ministerului Agriculturii.
Estimările pentru anul 2021 arată că producţia totală de floarea-soarelui se va situa la 3,2 milioane tone, cu o medie de 2.573 kg/ha, fiind al doilea an cu producţie ridicată de la aderarea României la Uniunea Europeană, în condiţiile în care în anul 2019 s-au obţinut 3,5 milioane de tone, arată datele prezentate de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferinţe de presă, în data de 25 august.
În 2020, producţia totală de floarea-soarelui a fost de numai 2,2 milioane de tone, fiind mult diminuată din cauza secetei, iar media a fost de 1.883 kg/ha.
Potrivit datelor MADR, la această dată cultura de floarea-soarelui parcurge fazele de maturitate. Pe suprafeţele unde semănatul a fost efectuat în epoca optimă, respectiv în zona de sud a ţării, a început deja recoltarea. Astfel, în judeţul Olt s-a recoltat o suprafaţă de 10.500 ha, în judeţul Teleorman 8.600 ha, iar în Dolj 1.400 ha.
Pentru cultura porumbului, din primele estimări realizate de MADR, producţia totală de porumb boabe în 2021 va ajunge la 13,87 milioane de tone, în condiţiile în care anul trecut au fost obţinute 10,15 milioane de tone. La această dată, media la nivel naţional este de 5.393 g/ha.
Am raportat, în anul 2019, o producţie de 17 milioane de tone, iar în 2018 de 18,66 milioane de tone de porumb boabe, dar ştim că în acei ani a fost şi o reacţie a Comisiei Europene pe aceste cifre, pentru că le-au dat peste cap toate estimările, a spus Oros.
Prognoza agrometeorologică pentru perioada 24-30 august 2021, întocmită de către Administraţia Naţională de Meteorologie, arată că aprovizionarea cu apă a solului în cultura porumbului, pe adâncimea 0-100 cm, prezintă valori satisfăcătoare spre optim în cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei şi Transilvaniei, local în centrul şi estul Dobrogei, izolat în estul Olteniei şi vestul Crişanei, însă se pot înregistra deficite de umiditate în sol pe suprafeţe agricole extinse din Banat, Maramureş, Crişana, Oltenia şi Dobrogea, local şi izolat pe zone agricole din sud-estul Munteniei, sudul Moldovei şi centrul Transilvaniei.
În prezent, pentru culturile de porumb şi floarea-soarelui nu se înregistrează suprafeţe afectate de secetă pedologică, potrivit datelor prezentate de ministrul Agriculturii.
Capacitatea de a prelucra floarea soarelui este de o treime din cantitatea toală, aşa ne spun producătorii. Vom vedea câţi doresc să acceseze aceste sume (fonduri europene pe măsurile din PNDR – n.red.) să îşi facă depozitare şi procesare. Este singura modalitate prin care noi (MADR – n.red.) putem să îi sprijinim. (...). Noi oferim programe pentru cei interesaţi să facă depozitare şi procesare şi atunci probabil, în timp, vom avea şi producţie cu mare valoare adăugată. şi exporturile vor fi mai mari şi preţurile mai stabile, a mai spus Oros, în cadrul conferinţei de presă din 25 august.
Referitor la preţuri, ministrul Agriculturii a adăugat că "în general, preţurile nu depind niciodată de ceea ce se întâmplă într-o singură ţară. Preţurile, într-o economie globală, depind de producţiile şi de bursa acelui produs la nivel mondial".