Adama
AGRICOVER

Cât va fi producţia de porumb şi floarea soarelui în 2021. Ce spune ministrul Oros despre preţurile cerealelor!

Publicat: 25 august 2021 - 18:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii români vor recolta în acest an în jur de 13,7 milioane tone de porumb boabe şi 3,2 milioane tone de floarea-soarelui, arată primele estimări ale Ministerului Agriculturii.

floarea_soarelui_bEstimările pentru anul 2021 arată că producţia totală de floarea-soarelui se va situa la 3,2 milioane tone, cu o medie de 2.573 kg/ha, fiind al doilea an cu producţie ridicată de la aderarea României la Uniunea Europeană, în condiţiile în care în anul 2019 s-au obţinut 3,5 milioane de tone, arată datele prezentate de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferinţe de presă, în data de 25 august.

În 2020, producţia totală de floarea-soarelui a fost de numai 2,2 milioane de tone, fiind mult diminuată din cauza secetei, iar media a fost de 1.883 kg/ha.

Potrivit datelor MADR, la această dată cultura de floarea-soarelui parcurge fazele de maturitate. Pe suprafeţele unde semănatul a fost efectuat în epoca optimă, respectiv în zona de sud a ţării, a început deja recoltarea. Astfel, în judeţul Olt s-a recoltat o suprafaţă de 10.500 ha, în judeţul Teleorman 8.600 ha, iar în Dolj 1.400 ha.

porumb_bPentru cultura porumbului, din primele estimări realizate de MADR, producţia totală de porumb boabe în 2021 va ajunge la 13,87 milioane de tone, în condiţiile în care anul trecut au fost obţinute 10,15 milioane de tone. La această dată, media la nivel naţional este de 5.393 g/ha.

Am raportat, în anul 2019, o producţie de 17 milioane de tone, iar în 2018 de 18,66 milioane de tone de porumb boabe, dar ştim că în acei ani a fost şi o reacţie a Comisiei Europene pe aceste cifre, pentru că le-au dat peste cap toate estimările, a spus Oros.

Prognoza agrometeorologică pentru perioada 24-30 august 2021, întocmită de către Administraţia Naţională de Meteorologie, arată că aprovizionarea cu apă a solului în cultura porumbului, pe adâncimea 0-100 cm, prezintă valori satisfăcătoare spre optim în cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei şi Transilvaniei, local în centrul şi estul Dobrogei, izolat în estul Olteniei şi vestul Crişanei, însă se pot înregistra deficite de umiditate în sol pe suprafeţe agricole extinse din Banat, Maramureş, Crişana, Oltenia şi Dobrogea, local şi izolat pe zone agricole din sud-estul Munteniei, sudul Moldovei şi centrul Transilvaniei.

În prezent, pentru culturile de porumb şi floarea-soarelui nu se înregistrează suprafeţe afectate de secetă pedologică, potrivit datelor prezentate de ministrul Agriculturii.

Capacitatea de a prelucra floarea soarelui este de o treime din cantitatea toală, aşa ne spun producătorii. Vom vedea câţi doresc să acceseze aceste sume (fonduri europene pe măsurile din PNDR – n.red.) să îşi facă depozitare şi procesare. Este singura modalitate prin care noi (MADR – n.red.) putem să îi sprijinim. (...). Noi oferim programe pentru cei interesaţi să facă depozitare şi procesare şi atunci probabil, în timp, vom avea şi producţie cu mare valoare adăugată. şi exporturile vor fi mai mari şi preţurile mai stabile, a mai spus Oros, în cadrul conferinţei de presă din 25 august.

Referitor la preţuri, ministrul Agriculturii a adăugat că "în general, preţurile nu depind niciodată de ceea ce se întâmplă într-o singură ţară. Preţurile, într-o economie globală, depind de producţiile şi de bursa acelui produs la nivel mondial".

Vizualizat: 11298 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

CREŞTE producţia de floarea-soarelui în regiunea Mării Neagre

CREŞTE producţia de floarea-soarelui în regiunea Mării Neagre

Analiştii pieţei agricole internaţionale se așteaptă ca recolta de floarea soarelui din regiunea Mării Negre să revină după pierderile de anul trecut, producția urmând să crească cu mai mult de 6 milioane de tone (peste 16%) faţă de anul trecut. Condiţiile meteo favorabile din regiune au permis o evoluţie mai bună, în comparație cu anul trecut, a culturii de floarea-soarelui care ar putea totaliza peste 41-42 milioane de tone. Din acest total, se preconizează că peste 32 de milioane de tone vor proveni din Ucraina și Rusia.

MADR: Producţii record de cereale! Cât grâu, orz şi rapiţă au recoltat fermierii români în 2021

MADR: Producţii record de cereale! Cât grâu, orz şi rapiţă au recoltat fermierii români în 2021

România va realiza în acest an o producţie de grâu de peste 11,33 milioane de tone, cea mai mare recoltă de la aderarea ţării la Uniunea Europeană, a anunţat Ministerul Agriculturii.

CINE FACE PREŢURILE CEREALELOR în ROMÂNIA?

CINE FACE PREŢURILE CEREALELOR în ROMÂNIA?

PRODUCŢII MICI, PREŢURI MICI. Preţurile pe care le oferă traderii de cereale fermierilor români sunt aproape identice şi mult prea mici, se plâng mulţi fermieri. Chiar şi anul acesta, în care producţia de cereale este, în multe zone, foarte slabă, din cauza secetei, preţurile au rămas aproape la fel ca în anii trecuţi.

Alte articole in aceasta categorie

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

05 iulie 2023 - 11:09

Rusia nu va accepta o propunere de compromis şi cere ca banca agricolă de stat - Rosselhozbank să fie reconectată la sistemul global de plăți SWIFT pentru a preveni sistarea acordului privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră. Cu 13 zile rămase până la expirarea acordului prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, Moscova declară că nu s-au înregistrat progrese în niciuna dintre cererile sale, inclusiv problema bancară.

Statele UE au fost principala

Statele UE au fost principala "destinaţie" a porumbului din Ucraina

19 iunie 2023 - 19:51

În perioada septembrie 2022-mai 2023, exporturile de porumb din Ucraina s-au ridicat la 24,24 milioane de tone, cu 20% mai mult faţă de perioada similară (de 9 luni) din sezonul 2021/2022. În ciuda numeroaselor obstacole, exporturile lunare pe tot parcursul sezonului curent au depășit în mod constant 2 milioane de tone de porumb. Numai în ultimele două luni (aprilie-mai 2023), livrările de porumb ale Ucrainei au scăzut sub medii lunare anterioare din cauza limitelor stabilite de delegația rusă în Centrul Comun de Coordonare.

Spania şi-a pierdut interesul pentru porumbul transgenic

Spania şi-a pierdut interesul pentru porumbul transgenic

30 noiembrie 2022 - 11:09

Porumbul modificat genetic pare să devină din ce în ce mai puţin atractiv pentru fermierii din Spania. Acest lucru este confirmat de cifrele publicate recent de Ministerul Agriculturii din Madrid.

Irigarea prin picurare - Cea mai performantă metodă de irigare

Irigarea prin picurare - Cea mai performantă metodă de irigare

01 noiembrie 2022 - 11:51

Nu incape îndoială că irigațiile reprezintă punctul cheie in obținerea unei producții ridicate la cultura porumbului, din moment ce seceta este aproape anual prezentă la noi in țară.

Franţa va exporta mai mult grâu şi mai puţin porumb

Franţa va exporta mai mult grâu şi mai puţin porumb

13 octombrie 2022 - 10:54

Agenția agricolă FranceAgriMer a majorat prognoza pentru exporturile de grâu moale francez în afara UE, în timp ce exporturile către statele UE au fost revizuite ușor în scădere. Exporturile franceze de grâu către țările din afara UE sunt estimate la 10,1 milioane de tone, cu 100 mii tone mai mult decât în raportul precedent şi cu 15,1% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, exporturile către statele membre ale UE au fost revizuite în creștere cu 60 mii de tone, până la 7,07 milioane de tone, cu 11,9% mai puţin față de aceeași perioadă a anului trecut. Datele au fost publicate în raportul lunar FranceAgriMer, din 12 octombrie.

Decizii inteligente pentru gestionarea dăunătorilor din cultura de porumb

Decizii inteligente pentru gestionarea dăunătorilor din cultura de porumb

11 august 2022 - 10:13

Avertizare! Se înregistrează zbor intens al fluturilor de Helicoverpa armigera la porumb!

Ce obligații au fermierii care recoltează sau reînsămânțează culturile de primăvară ACUM!

Ce obligații au fermierii care recoltează sau reînsămânțează culturile de primăvară ACUM!

21 iulie 2022 - 19:07

Luna iunie a fost cea mai secetoasă din ultimii 60 de ani în România și mulți fermieri au început să recolteze deja porumbul sau reînsămânțează suprafețele cu culturi de primăvară calamitate de seceta pedologică extremă.

Zonele în care se menţine seceta la începutul lunii septembrie

Zonele în care se menţine seceta la începutul lunii septembrie

30 august 2021 - 21:22

Cu toate ploile din ultima perioadă, seceta pedologică moderată şi puternică se menţine în mai multe zone din ţară, arată datele meteorologilor.

Ziua Porumbului Orezu, ediţia a XII-a, pe 16 septembrie 2021

Ziua Porumbului Orezu, ediţia a XII-a, pe 16 septembrie 2021

24 august 2021 - 23:00

Unul din cele mai importante evenimente din agricultura românească, ZIUA PORUMBULUI OREZU, va avea loc anul acesta pe 16 septembrie, de la ora 10.00, în ferma lui Nicolae Sitaru din judeţul Ialomiţa.

Soluțiile Ecofol pentru un randamentul maxim al culturii de porumb

Soluțiile Ecofol pentru un randamentul maxim al culturii de porumb

19 aprilie 2021 - 15:36

În România, porumbul este una dintre culturile preferate de fermierii din întreaga țară, întrucât are cel mai mare randament economic. Datorită realizărilor geneticii moderne, hibrizii din noua generație dau rezultate excepționale însă pentru rezultate pe termen lung trebuie aplicate în mod obligatoriu bunele practici agricole.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii