Seceta care a început să se instaleze la sfârşitul lunii aprilie, a obligat fermierii brăileni să pregătească echipamentele de irigare şi să aprovizioneze cu apă semănăturile de toamnă şi terenurile care urmează a fi însămânţate cu culturile de primăvară.
„Noi am dat drumul la irigaţii de o săptămână. Astăzi, 30 aprilie, la orele 17,00, când vorbesc cu Dvs, sunt în câmp la un lot de rapiţă pentru sămânţă în suprafaţă de 50 de hectare. Avem rampa de udare în funcţiune, aplicăm o normă între 250 - 300 mc la hectar ca să udăm mai repede. De asemenea, am pus... tunurile pe grâu; sunt în număr de opt instalaţii de udare cu tambur, iar de dimineaţă am pornit încă o rampă şi doi tamburi şi la porumbul lot de hibridare, ce ocupă 168 de hectare”, ne-a declarat pentru AGROINFO inginerul Iosif Ţicra (foto), administratorul societăţii Agroleg Silistraru.
Irigatu-i sfânt, o verigă tehnologică esenţială
Fermierul brăilean a ţinut în mod deosebit să-i evidenţiem pe „eroii irigaţiilor”: Romeo Robu, ce răspunde de rampele cu aspersoare, Ilie Mureş, de la instalaţia de udat de la lotul semincer de porumb şi „tunarul” Tarachiu Vasile, supraveghetorul tunurilor de apă.
„Irigăm zi şi noapte; este nevoie urgentă de apă, seceta-i cruntă, pământul-i crăpat şi consumă groaznic acuma. Vom încheia atunci când va veni ploaia! Sigur că aprovizionarea cu apă a terenului şi culturilor va urca costurile de producţie, dar vrem să obţinem rezultate. Am aplicat tehnologia de cultivare şi acuma dacă nu dăm apă, degeaba am aplicat îngrăşămintele. Irigatu-i sfânt; e o verigă tehnologică pe care neaparat trebuie s-o aplici. Cine poate să irige acuma, va câştiga!”, a precizat Iosif Ţicra.
O agendă a activităţilor de sezon încărcată
Cultura de grâu ocupă în structura de producţie a fermei o suprafaţă de 162 hectare. Până la această dată au primit botezul apei 30 ha.
La Agroleg Silistraru, este o vie activitate. Toată suflarea fermei, în număr de 20, se află în câmp.
Agenda lucrărilor de sezon este foarte încărcată. Se desfăşoară operaţiunea de purificare la rapiţa de sămânţă; se seamănă şi se fertilizează la cultura de soia. Maşina de semănat performantă mânuită cu pricepere de Florin Popoacă realizează un ritm optim de lucru, astfel încât în trei-patru zile bune de lucru va finaliza semănatul.
Soia – o cultură atent pregătită
„Am ales să punem iară şi în acest sezon aproape 300 hectare de soia, cu o doză la semănat de 120 kg de sămânţă tratată cu cea mai nouă tehnologie pentru inocularea semințelor de soia cu bacterii fixatoare de azot - HiCoat Super Soy de la BASF. Mai avem de înfiinţat vreo 80 de hectare, fertilizăm înainte cu 250 kg îngrăşământ chimic complex la hectar şi nu o să mai avem treabă”, a susţinut Iosif Ţicra, fermierul care an de an a obţinut producţii extraordinar de bune la cultura de soia.
„Vrem să obţinem maxim de producţie!”
La Agroleg Silistraru, culturile de toamnă au ieşit corespunzător din iarnă şi s-au dezvoltat excelent în prima fază până la instalarea secetei. „Am erbicidat şi am aplicat primul tratament cu un fungicid şi un îngrăşământ foliar. După ce terminăm de irigat, vom trece la tratamentul doi, obligatoriu, la grâu şi chiar al treilea, dacă va fi nevoie. Vrem să obţinem maximum de producţie, preconizăm la cerealele păioase de toamnă - grâu şi orz - să producem în jur de 7 tone la hectar, iar la rapiţă să ne apropiem de 4 tone/ha”, şi-a exprimat optimismul nu fără temei Iosif Ţicra.