Adama
AGRICOVER

APA, EXTREMĂ URGENŢĂ! Cine poate să irige acum, va câştiga!

Publicat: 30 aprilie 2018 - 22:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Seceta care a început să se instaleze la sfârşitul lunii aprilie, a obligat fermierii brăileni să pregătească echipamentele de irigare şi să aprovizioneze cu apă semănăturile de toamnă şi terenurile care urmează a fi însămânţate cu culturile de primăvară.

„Noi am dat drumul la irigaţii de o săptămână. Astăzi, 30 aprilie, la orele 17,00, când vorbesc cu Dvs, sunt în câmp la un lot de rapiţă pentru sămânţă în suprafaţă de 50 de hectare. Avem rampa de udare în funcţiune, aplicăm o normă între 250 - 300 mc la hectar ca să udăm mai repede. De asemenea, am pus... tunurile pe grâu; sunt în număr de opt instalaţii de udare cu tambur, iar de dimineaţă am pornit încă o rampă şi doi tamburi şi la porumbul lot de hibridare, ce ocupă 168 de hectare”, ne-a declarat pentru AGROINFO inginerul Iosif Ţicra (foto), administratorul societăţii Agroleg Silistraru.  

Irigatu-i sfânt, o verigă tehnologică esenţială
Fermierul brăilean a ţinut în mod deosebit să-i evidenţiem pe „eroii irigaţiilor”: Romeo Robu, ce răspunde de rampele cu aspersoare, Ilie Mureş, de la instalaţia de udat de la lotul semincer de porumb şi „tunarul” Tarachiu Vasile, supraveghetorul tunurilor de apă.
„Irigăm zi şi noapte; este nevoie urgentă de apă, seceta-i cruntă, pământul-i crăpat şi consumă groaznic acuma. Vom încheia atunci când va veni ploaia! Sigur că aprovizionarea cu apă a terenului şi culturilor va urca costurile de producţie, dar vrem să obţinem rezultate. Am aplicat tehnologia de cultivare şi acuma dacă nu dăm apă, degeaba am aplicat îngrăşămintele. Irigatu-i sfânt; e o verigă tehnologică pe care neaparat trebuie s-o aplici. Cine poate să irige acuma, va câştiga!”, a precizat Iosif Ţicra.

O agendă a activităţilor de sezon încărcată
Cultura de grâu ocupă în structura de producţie a fermei o suprafaţă de 162 hectare. Până la această dată au primit botezul apei 30 ha.    
La Agroleg Silistraru, este o vie activitate. Toată suflarea fermei, în număr de 20, se află în câmp.
Agenda lucrărilor de sezon este foarte încărcată. Se desfăşoară operaţiunea de purificare la rapiţa de sămânţă; se seamănă şi se fertilizează la cultura de soia. Maşina de semănat performantă mânuită cu pricepere de Florin Popoacă realizează un ritm optim de lucru, astfel încât în trei-patru zile bune de lucru va finaliza semănatul.

Soia – o cultură atent pregătită  
„Am ales să punem iară şi în acest sezon aproape 300 hectare de soia, cu o doză la semănat de 120 kg de sămânţă tratată cu cea mai nouă tehnologie pentru inocularea semințelor de soia cu bacterii fixatoare de azot - HiCoat Super Soy de la BASF.  Mai avem de înfiinţat vreo 80 de hectare, fertilizăm înainte cu 250 kg îngrăşământ chimic complex la hectar şi nu o să mai avem treabă”, a susţinut Iosif Ţicra, fermierul care an de an a obţinut producţii extraordinar de bune la cultura de soia.
 
„Vrem să obţinem maxim de producţie!”
La Agroleg Silistraru, culturile de toamnă au ieşit corespunzător din iarnă şi s-au dezvoltat excelent în prima fază până la instalarea secetei. „Am erbicidat şi am aplicat primul tratament cu un fungicid şi un îngrăşământ foliar. După ce terminăm de irigat, vom trece la tratamentul doi, obligatoriu, la grâu şi chiar al treilea, dacă va fi nevoie. Vrem să obţinem maximum de producţie, preconizăm la cerealele păioase de toamnă - grâu şi orz - să producem în jur de 7 tone la hectar, iar la rapiţă să ne apropiem de 4 tone/ha”, şi-a exprimat optimismul nu fără temei Iosif Ţicra.

Vizualizat: 2946 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

DESPĂGUBIRI pentru SECETĂ! LISTA LOCALITĂȚILOR!

DESPĂGUBIRI pentru SECETĂ! LISTA LOCALITĂȚILOR!

ANUNȚ GUVERN! Guvernul a decis, în şedinţa de astăzi, printr-o Hotărâre, alocarea sumei de 10,222 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, pentru unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Botoșani afectate de secetă, în anul 2016.

LOVITURI GRELE pentru FERMIERI! SECETA şi FURTUNILE VIOLENTE au ÎNGENUNCHEAT AGRICULTURA!

LOVITURI GRELE pentru FERMIERI! SECETA şi FURTUNILE VIOLENTE au ÎNGENUNCHEAT AGRICULTURA!

DEZASTRU DUPĂ DEZASTRU! După mai bine de două luni de secetă şi arşiţă, timp în care fermierii au aşteptat ploaia ca pe o gură de oxigen, iată că natura răspunde chemărilor lor cu… furtuni violente. Zeci de localităţi au fost afectate de viituri, grindină şi descărcări electrice, iar culturile agricole au fost pur şi simplu măturate de rafale.

Anunțul METEOROLOGILOR: SECETĂ până în OCTOMBRIE!

Anunțul METEOROLOGILOR: SECETĂ până în OCTOMBRIE!

TEMEPERATURI RIDICATE ȘI PRECIPITAȚII PUȚINE. În lunile august, septembrie şi octombrie, temperaturile vor fi peste normele climatologice ale perioadei, în special în sudul, sud-estul şi vestul ţării, în timp ce precipitaţiile vor fi deficitare, însă se vor apropia de valorile normale în cursul lunii octombrie, arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) pentru intervalul august - octombrie 2017.

SECETA ameninţă CALITATEA! Ce se întâmplă cu PREŢUL GRÂULUI?

SECETA ameninţă CALITATEA! Ce se întâmplă cu PREŢUL GRÂULUI?

CANTITATE FĂRĂ CALITATE. Seceta din mai multe părţi ale lumii diminuează recoltele de grâu de calitate, ceea ce va duce preţurile la cele mai ridicate valori din ultimii ani.

Oţetul poate creşte toleranţa la secetă a culturilor

Oţetul poate creşte toleranţa la secetă a culturilor

Cercetătorii de la Centrul RIKEN pentru Ştiinţele Resurselor Durabile din Yokohama (Japonia) au descoperit o nouă modalitate de creştere a toleranţei la secetă pentru o gamă largă de plante.

GRÂU: SECETA din Marile Câmpii determină o CREŞTERE a PREŢURILOR!

GRÂU: SECETA din Marile Câmpii determină o CREŞTERE a PREŢURILOR!

Ministerul american al agriculturii, USDA, şi-a redus prognoza cu privire la suprafaţa cultivată cu grâu. Seceta din Marile Câmpii ale Americii reprezintă un factor de stres.

UE 2017: RECOLTA de GRÂU, redusă de SECETĂ şi ARŞITĂ!

UE 2017: RECOLTA de GRÂU, redusă de SECETĂ şi ARŞITĂ!

MAI PUŢIN GRÂU ÎN UE! Casa de analiză Tallage şi-a redus prognoza cu privire la recolta de cereale a UE 2017/18 în cea de-a patra lună consecutivă. Analiştii anunţă în raportul lor „Strategie Grains” o recoltă de 298,5 milioane de tone (mai: 301,6 milioane de tone). 

SECETA SCUMPEŞTE CARTOFII EUROPENI!

SECETA SCUMPEŞTE CARTOFII EUROPENI!

În Olanda, Belgia şi Franţa, lipsa precipitaţiilor se resimte pe piaţa cartofului. Întrucât noua recoltă destinată procesării nu s-a realizat, la bursa europeană la termen de la Leipzig (EEX) preţurile cartofului în tranzacţiile cu contractele futures sunt în creştere.

AJUTORUL pentru SECETĂ, acordat pentru 2015, a fost CALAMITAT de… APIA

AJUTORUL pentru SECETĂ, acordat pentru 2015, a fost CALAMITAT de… APIA

Mai mulţi fermieri din ţară mi-au dat telefon de-a lungul lunilor trecute cu privire la o modalitate cel puţin ciudată de a calamita plata calamităţilor prin raportarea veniturilor obţinute în 2015 la media veniturilor pe anii 2012, 2013 şi 2014. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii