România nu mai are suficient teren pentru arendare, şi cu atât mai puţin suprafeţe mari de pământ. Pe fondul presiunii create de investitorii străini, anul viitor această problemă va fi destul de dificil de soluţionat, consideră ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
„Sursa de terenuri pentru arendare se cam termină în România. În 2012 problema arendării şi a surselor de arendare nu vor fi uşor de rezolvat, mai ales pe fondul presiunii care vine de la investitori străini, care vor să lucreze cu suprafeţe mari”, a spus Tabără.
Ministrul a dat spre exemplu cazul firmei portugheze care a făcut fabrica de ulei de la Lehliu Gară. Aceasta lucrează peste 27.000 hectare, având peste 3.000 hectare de irigaţii făcute, totul pe cont propriu. „Există și cazuri de investitori străini care au luat terenuri doar pentru subvenții, fără să le lucreze. În mare parte se lucrează, totuși, terenurile”, a arătat ministrul.
Nu vindem terenuri către investitori nerezidenţi în România
Şeful de la Agricultură este reticent când vine vorba despre vânzarea pământului către străini. „Nu vom deschide piaţa faţă de nerezidenţi în România. Avem o legislaţie pe domeniul acesta al pieţei funciare din 1993. Nu pot face moratoriu când noi nu avem niciun fel de legislaţie pe problema vânzării către nerezidenţi. Astfel că investitori da, concesiune da, producţie da, piaţă da, dar, dincolo de asta, proprietăţi funciare nu. Şi aici mă refer doar la nerezidenţi”, a precizat ministrul.
Exemplele altor state au adus ministrului un unghi de abordare al problemei cel puţin asemănător în acest sens. „Ungurii nu vând deloc străinilor, şi totuşi au străini care au cumpărat prin cetăţeni maghiari. Ungurii, cehii, polonezii şi slovacii au avut un moratoriu pentru a nu înstrăina terenurile către străini, iar noi i-am susţinut”, a adăugat Tabără.
Sursa: capital.ro