România ar putea avea probleme cu producţiile agricole în 2012, dacă până la sfârşitul lunii martie nu vom avea refăcută rezerva de apă din sol, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.
„Dacă până la finele lunii martie nu se va reface rezerva de apă din sol am putea avea probleme cu producţiile agricole, dar asta nu înseamnă că nu vom avea asigurat consumul. Într-adevăr la ora actuală culturile semănate în toamna acestui an, de grâu şi de rapiţă, nu seamănă cu cele din toamna anului trecut şi avem în anumite zone probleme cu seceta”, a spus Tabără.
Ministrul a spus că va urmări evoluţia culturilor pentru a vedea ce zone ar putea fi declarate calamitate, în special în zona Transilvaniei, judeţele Hunedoara, Alba, Mureş şi Cluj.
Avem semne negative la grâu, dar nu vor fi probleme
Cu toate acestea, Valeriu Tabără a precizat că nu îşi face griji pentru producţia de grâu de anul viitor.
„Avem semne negative la grâu, dar nu vor fi probleme pentru că dacă luăm cantităţile actuale de grâu din depozite avem pentru un consum de trei ani. Nu toate zonele sunt afectate de secetă, de aceea şi dacă ar rămâne în cultură doar 1,7 milioane hectare cu grâu tot vom avea o producţie de 3,5-4 tone la hectar şi ne ducem la 6 milioane de tone”, a spus şeful MADR.
Potrivit sursei citate, în prezent se aşteaptă rezultatele şi evaluările după precipitaţiile din aceste zile, care nu au fost uniforme în toată ţara. „Au fost cantităţi variabile 30-40 litri/metru pătrat în nord şi 5-10 litri în sud. Nu este o cantitate foarte mare, dar urmărim cu atenţie evoluţia culturilor şi ceea ce va răsări în continuare, dar, repet, nu înseamnă că nu o să avem grâu la anul. Am avut ani în care răsărirea şi evoluţia grâului s-a făcut în iarnă. Grâul nu va fi o problemă ci dacă se va acumula o rezervă de apă consistentă pentru că de aceasta depinde atât recolta de toamnă cât şi cea de primăvară”, a explicat Tabără.
Rapiţa – pierdută într-o proporţie foarte mare
În ceea ce priveşte cultura de rapiţă, şeful de la Agricultură a spus că nu se poate pronunţa deocamdată, deşi este pierdută într-o proporţie foarte mare.
„Rapiţa o poţi pierde în iarnă şi dacă este cu o dezvoltare normală cum a fost anul trecut când un îngheţ la sfârşitul lui februarie ne-a dus la pierderea a circa 100.000 de hectare. Cultivatorii de rapiţă pot să apeleze la soiurile de primăvară, deosebit de valoroase şi care semănate la timp pot să reducă din deficitul din toamnă. Rapiţa nu este pentru consumul intren, dar intră în economia fermei şi este o piaţă foarte bună, internă şi internaţională”, a explicat ministrul Agriculturii.
Sursa: Agerpres