Uniunea Europeană (UE) va trebui să ia o decizie, în acest an, cu privire la utilizarea organismelor modificate genetic (OMG), în urma dezbaterii publice asupra subiectului, anunţată de ministrul polonez al agriculturii Marek Sawicki, a declarat, în 13 septembrie 2011, ministrul român al Agriculturii, Valeriu Tabără, prezent la reuniunea informală a miniştrilor Agriculturii din UE (AGRIFISH), organizată la Wroclaw, în Polonia.
„România a lansat la nivelul Comisiei dezbaterea asupra utilizării OMG-urilor în agricultură, inclusiv din punct de vedere academic, şi cred că se poate lua o decizie încă din acest an. Din moment ce vorbim despre competitivitate, dar şi de agricultura verde, trebuie luată o decizie. Nu poţi concura cu pieţe terţe, care utilizează cu succes aceste organisme pentru rezultate bune”, a spus Valeriu Tabără, citat de Agerpres.
Uniunea Europeană va lansa o dezbatere publică privind OMG
Ministrul polonez al agriculturii, Marek Sawicki, a anunţat, în 12 septembrie 2011, că a primit acordul de principiu al comisarului european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, pentru organizarea unei dezbateri largi la nivel european asupra acestui subiect.
Parlamentul European a decis în această vară să susţină dreptul naţional de a cultiva sau de a restricţiona cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) în ţările UE.
100.000 ha cultivate în UE cu porumb MON 810: 80% în Spania, 20% în alte 5 State Membre
La ora actuală, în UE sunt autorizate pentru cultivare doar două culturi, respectiv porumbul MON 810 şi cartoful Amflora, dar există alte 17 OMG-uri care se află pe lista de aşteptare în vederea autorizării pentru cultivare în statale UE.
România cultivă, în prezent, porumb MON 810, dar pe o suprafaţă destul de mică, în condiţiile în care 80% din cele 100.000 ha cultivate în UE aparţin Spaniei, iar restul de 20% altor 5 State Membre.
România mizează pe autorizarea cultivării de soia MG
În prezent, soia modificată genetic nu este autorizată pentru cultivare în nici o ţară din UE.
Ministrul Valeriu Tabără, un mare susţinător al OMG-urilor şi al biotehnologiilor, consideră că soia reprezintă un pas important pentru întărirea capacităţii de export a României. Acesta a mai precizat, în numeroase rânduri, că pierderile anuale ale României din necultivarea soiei modificate genetic după anul 2007 se ridică la aproape 1 miliard de euro.