Statul ar trebui să vadă subvenţiile pentru agricultură ca o investiţie, din care va scoate mai mulţi bani anul viitor, prin impozitele şi taxele plătite de producătorii agricoli, susţine preşedintele LAPAR, Nicolae Sitaru, care consideră că dacă vrea, Guvernul ar putea găsi soluţii pentru a da agricultorilor cei aproape 74 de euro pe hectar promişi tot anul. Sitaru speră că şeful Guvernului, Emil Boc, va accepta o întâlnire cu reprezentanţii producătorilor agricoli înainte de sfârşitul acestei săptămâni, când LAPAR a anunţat că va picheta sediile Ministerului Agriculturii şi Ministerului Finanţelor.
„Este un proverb românesc care zice tot în boul care trage dai cu piciorul. Agricultura este un sector care a avut rezultate anul ăsta, iar statul ar trebui să vadă subvenţiile pentru agricultură ca o investiţie. Banii investiţi anul trecut se scot de mai multe ori acum, pentru că impozitele şi taxele pe care o să le plătim la sfârşitul acestui an vor fi mari, pentru că scutirea pe profitul reinvestit a fost eliminată în 2011, iar faptul că a fost un an agricol bun pentru majoritatea producătorilor agricoli contribuie la plata unor impozite consistente din partea noastră”, ne-a spus Nicolae Sitaru.
„Dacă vor, găsesc soluţii. Se poate da Hotărârea de Guvern cu o anumită dimensiune a sprijinului şi chiar dacă nu se încadrează în buget acum, se poate face o rectificare anul viitor, mai ales că noi am şi sugerat următorul lucru: dacă în trimestul IV din 2011 şi în trimestrul I din anul viitor vom avea venituri mai mari din agricultură, nu ar avea motiv să nu ne dea subvenţia promisă şi sunt convins că şi în trimestrul IV şi în trimestrul I vor fi venituri mai mari din agricultură, pentru că sunt veniturile din producţia pe care am cules-o deja, care este în stoc şi care se vinde pe parcurs”, a explicat preşedintele LAPAR.
Preşedintele LAPAR speră să reuşească acolo unde a eşuat Tabără şi să nu mai fie nevoie de proteste în stradă
Potrivit acestuia, nemulţumirile şi argumentele producătorilor agricoli au fost transmise în mai multe rânduri şefului Guvernului, căruia reprezentanţii LAPAR i-au solicitat o întâlnire în care speră să îl convingă să le dea banii promişi, nu doar jumătate din aceştia.
“Sper încă să fie posibl ca aceste proteste să nu aibă loc, dacă ne vom întâlni cu premierul şi se va rezolva într-un fel. Este foarte anormal ceea ce s-a întâmplat. Ne-au pus o decizie în braţe la sfârşitul anului. Am fi preferat o cale a dialogului, decât ieşitul în stradă. S-a vorbit că ne dă aceeaşi subvenţie ca anul trecut. Păi să ne-o dea măcar pe aceeaşi ca anul trecut. Premierul adună mere cu pere, adună SAPS-ul cu subvenţia naţională şi zice „vă dau aceeşi subvenţie”, ori noi, între timp, nu mai avem aceleaşi preţuri nici la îngrăşăminte, nici la motorină, nici măcar la grâu şi se creează nişte dezechilibre destul de mari, iar lucrurile astea trebuie să le vorbim, să le înţeleagă. Domnul Tabără n-a reuşit să îl convingă, să încercăm să îl convingem noi, dacă om putea”, a mai spus preşedintele LAPAR.
„În plus, e adevărat că unii dintre noi avem situaţii financiare bune la nivelul anului 2011, dar nu sunt toţi fermierii aşa”, a adăugat Sitaru, precizând că sunt numeroşi fermieri care, bazându-se pe banii promişi de Guvern, au făcut investiţii şi credite pentru care au garantat cu casele şi pe care acum riscă să nu le poată plăti.
Potrivit lui Sitaru, reprezentanţii producătorilor agricoli au cerut şi sprijinul parlamentarilor din Comisia de Agricultură, care au elaborat un amendament cu privire la suplimentarea bugetului pentru subvenţiile pe suprafaţă, dar Comisia de Agricultură are doar rol consultativ în adoptarea bugetului, iar propunerea a fost respinsă de Comisia de Buget şi Finanţe, care a adoptat deja bugetul propus de Guvern.
Dezbaterile în Parlament privind bugetul de stat pe 2012 au început în 12 decembrie, iar votul final este programat pentru ziua de joi, 15 decembrie 2011.