Legislaţia pentru înfiinţarea primului fond mutual pentru agricultură va fi pregătită până pe 30 iunie 2013, după care depinde de asociaţiile de producători dacă vor constitui acest instrument destinat gestionării riscurilor din agricultură, deoarece statul nu va putea acorda "la infinit" despăgubiri fermierilor afectaţi de fenomenele meteorologice, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
„Legislaţia pentru primul fond mutual va fi pregătită şi sper să ne ţinem de cuvânt, aşa cum spus, până pe 30 iunie. Pe urmă depinde însă foarte mult de asociaţiile de producători, de fermieri, dacă vor constitui un fond mutual care să răspundă problemelor pe care le au atunci când condiţiile meteo nu sunt favorabile. (...) Gestionarea riscurilor din agricultură este un lucru extrem de important pentru că societăţile de asigurări nu intervin să susţină riscurile extreme din cauza vremii şi mă refer la pierderi de venit care apar în piaţă. Soluţia la această problemă este concentrată în acest fond mutul pe care încercăm să îl implementăm din acest an, dar care ar trebui să fie un obiectiv prioritar în strategia pe termen lung de dezvoltare a agriculturii româneşti”, a spus Constantin, citat de Agerpres, săptămâna trecută, la finalul consultărilor cu mediul academic pe viitoarea strategie a agriculturii.
Ministrul Agriculturii: „Statul nu va putea acorda despăgubiri la infinit fermierilor afectaţi de fenomenele meteorologice”
În 7 iunie a.c., la Câmpina, la conferinţa de prezentare a campaniei „Caravana Fondurilor Europene pentru Satul Românesc”, ministrul Agriculturii a declarat că statul nu va putea acorda despăgubiri „la infinit” fermierilor afectaţi de fenomenele meteorologice.
„Îmi amintesc că la Matca (...), numai de când sunt eu ministru, anul trecut am acordat despăgubiri pentru căderile de zăpadă care au distrus serele şi solariile de acolo. După aceea, au fost probleme cu grindina, iată acum sunt probleme cu inundaţiile. Trebuie să vedem puţin şi care sunt cauzele, astfel încât să putem să prevenim. Nu o să putem la infinit să acordăm de la stat despăgubiri. Soluţia pe care trebuie să o luăm, şi e o soluţie modernă, dar care este cea mai utilă, este înfiinţarea unui fond mutual”, a afirmat Daniel Constantin, citat de Agerpres.
Fondul mutual va fi o soluţie pentru problemele pe care poliţele de asigurare nu le acoperă
Ministrul Agriculturii a precizat că fondul mutual va fi o soluţie pentru problemele create de fenomene meteo pe care poliţele de asigurare nu le acoperă.
„Noi vom avea, până la sfârşitul acestei luni (iunie –n.red.), la Ministerul Agriculturii, legislaţia pregătită pentru a înfiinţa un fond mutual. (...) Odată ce va fi înfiinţat fondul mutual, unde va contribui şi statul cu o anumită sumă, şi fermierul, dar şi Comisia Europeană, într-o proporţie importantă - la un euro, Comisia Europeană poate acorda despăgubiri de 1,65 de euro- deci, după ce se va înfiinţa, aceasta va fi soluţia pentru fenomene extreme neacoperite de poliţele de asigurare, cum ar fi seceta sau grindina sau eventualele inundaţii. Mai mult decât atât, şi în cazul în care pe piaţă ar apărea probleme, fondul mutual poate să intervină şi să despăgubească pe cei care au pierderi de venit”, a explicat Daniel Constatin.
Acesta a mai precizat că deocamdată se lucrează la o situaţie privind suprafeţele de teren afectate de fenomenele meteorologice din ultimele luni, arătând că trebuie luate măsuri pentru a preveni eventualele inundaţii.