Producţia agricolă din 2012 o să fie puternic influenţată de condiţiile climatice şi de seceta din toamna anului trecut, a declarat Barna Tanczos, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cadrul conferinţei ''România în 2012: Perspective economice'', organizată de Medien Conferences.
„Este foarte clar că atât producţia de rapiţă cât şi cea de grâu au fost puternic afectate de această secetă şi, cu siguranţă, în 2012 nu o să fie un an record în ceea ce priveşte producţia de grâu şi rapiţă. În 2012 o să fim la fel de influenţaţi de aceleaşi elemente ca şi în 2011, adică un număr foarte mare de ferme mici cu caracter familial şi cu număr relativ mic de ferme mari profesioniste. Din 2007 încoace numărul de ferme cu o suprafaţă mai mică de 5 hectare a scăzut cu 16%, în timp ce a crescut cu aproape 50% numărul de ferme care gestionează suprafeţe de 50-100 hectare”, a spus Tanczos.
El a amintit că din 1 ianuarie 2012 nu mai poate fi plătită renta viageră, fiind considerată ajutor de stat în Uniunea Europeană. „Lucrăm, în schimb, la o schemă de ajutor de stat pentru a înlocui renta viageră cu o formă similară pentru a oferi sprijin”, a mai afirmat oficialul MADR.
Preţurile alimentelor ar putea creşte, dar în mod speculativ
Tanczos a mai vorbit şi despre preţul alimentelor, care potrivit acestuia, nu ar trebui să crească în România, în 2012, deoarece se înregistrează o situaţie similară cu cea de anul trecut, dar nu exclude că s-ar putea întâmpla o creştere în mod speculativ. „Nu există premise pentru creşterea preţurilor la alimente în 2012, pentru că nu este o situaţie diferită faţă de anul trecut. Mă refer aici la pâine, carne sau la legume şi fructe, deşi există o presiune asupra grâului şi porumbului datorită producţiei de biomasă. Totuşi, nu exclud ca preţurile să crească, dar numai speculativ”, a mai spus Barna Tanczos.
Oficialul MADR a precizat că patronatele din panificaţie se plâng că preţurile lor sunt la 25-30% faţă de preţurile europene, sectorul confruntându-se totodată şi cu o evaziune fiscală puternică şi cu nerespectarea contractelor comerciale.