Pentru prima dată în ultimi 40 de ani, din cauza închiderii parţiale a Guvernului american, fermierii, exportatorii, procesatorii şi traderii de cereale nu vor avea la dispoziţie raportul lunar realizat de către Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA), care stă la baza prognozelor privind direcţia pieţei produselor agricole.
Raportul USDA, care trebuia publicat în 11 octombrie 2013, acoperă o gamă variată de informaţii, de la recolta americană de porumb, la importurile de soia ale Chinei.
Potrivit informaţiilor transmise de Reuters şi citate de Agerpres, raportul USDA pentru luna octombrie 2013 este doar ultimul dintr-un şir de date referitoare la agricultură care au fost suspendate la 1 octombrie a.c., după ce preşedintele SUA, Barack Obama, şi republicanii din Congresul Statelor Unite nu au reuşit să ajungă la un acord care să evite închiderea parţială a Guvernului, ceea ce a impus trimiterea în şomaj a mii de funcţionari guvernamentali din SUA.
Rapoartele USDA sunt deseori criticate de traderi şi analişti când datele USDA le contrazic aşteptările, însă, cu toate acestea, sunt considerate de întreaga lume drept standardul pentru estimările de cereale. Pentru alcătuirea raportului, angajaţii USDA alocă două săptămâni pentru a inspecta recoltele şi a intervieva cultivatorii, iar datele sunt publicate, în mod normal, în a 10-a zi a fiecărei luni.
Cum afectează raportul USDA preţul porumbului?
De obicei, volatilitatea pe piaţă atinge un nivel de vârf atunci când USDA dă publicităţii rapoartele lunare şi trimestriale privind recoltele de cereale. În plus, publicarea rapoartelor USDA este însoţită de introducerea de restricţii privind evoluţiile preţurilor la bursa de cereale CBOT. În prezent, volatilitatea pentru contractele futures la porumb cu livrare în luna decembrie 2013 se situează la cel mai scăzut nivel de la finele lunii martie 2013.