Prin PNDR 2020, agricultura ecologică beneficiază de o alocare directă de 268 milioane euro. Din această sumă, 200,7 milioane de euro reprezintă finanțarea Uniunii Europene prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Ce măsuri pot fi accesate de fermieri în cadrul agriculturii ecologice?
Prin Măsura 11 - agricultura ecologică vor fi sprijiniți fermierii activi înregistrați în sistemul de agricultură ecologică, atât pentru operațiunile realizate în vederea conversiei la agricultura ecologică (submăsura 11.1), cât şi pentru menţinerea certificării în agricultura ecologică (submăsura 11.2).
Sprijinul financiar acordat va ține cont de diferențele între tipurile de culturi, dar și între perioada de conversie și perioada de certificare.
Plăţile acordate prin Măsura 11 se pot cumula cu celelalte tipuri de plăţi acordate pe suprafaţă, respectiv: plăţi directe acordate în cadrul Măsurii 13 - plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice. Pachetele 1 şi 2 ale Măsurii 11 se pot combina cu pachetele 4 sau 5 ale submăsurii 10.1 - agro-mediu şi climă.
La nivel de pachet se va aplica degresivitatea sprijinului financiar – în cazul fermelor cu suprafeţe agricole mai mari de 50, 100 și 300 de hectare, valoarea plăţii scăzând pentru acele suprafeţe agricole care depăşesc valorile respective.
Prin submăsura 10.1 – plăţi de agro-mediu şi climă, fermierii pot primi finanţare şi pentru suprafețele de pajişti permanente sau livezi tradiţionale asimilate pajiştilor sau pentru terenurile arabile, utilizate extensiv prin metode similare agriculturii ecologice.
Din cele şapte pachete de agro-mediu şi climă, patru pachete se adresează pajiştilor permanente, sprijinind crescătorii de animale în sistem ecologic. Celelalte trei pachete de agro-mediu şi climă se adresează utilizatorilor de terenuri arabile, două dintre acestea putând fi combinate cu pachete ale Măsurii 11.
Măsurile din PNDR 2020, care susțin direct sau indirect componenta de agricultură ecologică, sunt:
- Măsura 4 - investiţii în active fizice are în vedere disponibilitatea sprijinului pentru investiții pentru tehnologii noi și eficiente de reducere a poluării și a eroziunii solului, modernizarea echipamentelor de irigații în fermă și în cadrul sistemelor secundare din afara fermelor și producția și utilizarea energiei din surse de energie regenerabilă în ferme vor contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea performanței de mediu în cadrul multor ferme.
- Măsura 8 - investiții în dezvoltarea zonelor forestiere și ameliorarea viabilității pădurilor aduce beneficii potențiale pentru protejarea biodiversității, reducerea eroziunii solului și îmbunătățirea calității apei.
- Măsura 10 - agromediu și climă și Măsura 11 - agricultura ecologică vor viza direct protecția, conservarea și utilizarea responsabilă a biodiversității, solului și apei pe terenurile agricole, prin menținerea practicilor agricole tradiționale extensive, reducerea semnificativă a utilizării inputurilor agrochimice, conservarea resurselor genetice animale din rase locale în pericol de abandon și introducerea/menținerea practicilor de gestionare a exploatațiilor agricole ecologice. Măsura 10 continuă, de asemenea, să sprijine conceptul important de agricultură de Înaltă Valoare Naturală (HNV), fiind îmbunătățită cu submăsuri suplimentare axate pe conservarea biodiversității pe tipuri specifice de habitat. Totodată, sunt acordate plăți compensatorii beneficiarilor care dețin terenuri arabile în zone care prezintă un risc mare de deșertificare, pentru promovarea adaptării la condițiile de secetă a sistemelor de cultivare și recoltare.
- Măsura 13 - plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice va contribui la protecția factorilor de mediu locali biodiversitatea, solul sau peisajele și menținerea viabilității zonelor rurale prin reducerea fenomenului de abandon al activităţilor agricole. Utilizarea de practici benefice pentru protecția solului în lucrările de exploatare forestieră și reducerea numărului de intervenții silviculturale.
- Măsura 15 - servicii de silvo-mediu, servicii climatice și conservarea pădurilor vor susține conservarea biodiversității și protecția resurselor de sol pe terenurile forestiere.
- Măsura 16 – cooperare reprezintă un sprijin potențial pentru dezvoltarea unor proiecte pilot, noi tehnologii si practici, inovatoare care să adreseze probleme specifice de management al mediului.
(sursa: Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale)