Ședința Comitetului de Monitorizare a PNDR 2014-2020 s-a încheiat după 6 ore de discuții la Ministerul Agriculturii. În iunie, vor fi lansate 10 măsuri și submăsuri de finanțare.
De interes major pentru fermieri ar fi lansarea programului pentru reconversia plantațiilor pomicole, măsurile de procesare a produselor agricole, atât carne, lapte, dar și pentru legume, fructe. Sectorul public așteaptă de multă vreme măsurile pentru reabilitarea, modernizarea, înființarea diferitelor infrastructuri: rutieră, apă, canalizare și căile de acces din câmp. Drumurile de exploatare sunt importante că asigură accesul la ferme. Va fi lansată o măsură mare de informare a potențialilor beneficiari și activități de consiliere. Vor reîncepe celebrele caravane de informare în țară, a declarat Constantin Leonte, consultant pe fonduri europene.
Ghidurile solicitantului discutate pe aceste măsuri ar putea fi lansate într-o formă consultativă în cursul lunii iunie și tot atunci este așteptată de la Comisia Europeană și aprobarea finală pentru noul PNDR. Singurele noutăți ar fi: generatoarele de curent de tip eolian pentru irigații vor fi considerate cheltuieli eligibile în cadrul măsurii 4.3 Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice, despre care Agroinfo v-a informat mai devreme și un lanț scurt de integrare a producției în cadrul OIPA (producere-procesare-comercializare). Cele 6 ore de discuții îndelungate nu au clintit niciun criteriu de eligibilitate și nu au adus modificări substanțiale măsurilor de finanțare.
Primele trei submăsuri de finanțare lansate pe 25 martie de Ministerul Agriculturii nu au avut un ecou extraordinar în rândul fermierilor. Așa cum v-a informat deja Agroinfo, un singur proiect a fost depus până acum la AFIR. Proiectul aparține unui fermier din Olt și este pe submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole.