11.000 de contracte de finanțare au fost reziliate pe fostul PNDR 2007-2013. Totalul fondurilor europene solicitate prin aceste contracte este un miliard de euro, comunică AFIR pentru Agroinfo.
Contractele au fost reziliate la începutul perioadei de programare. Conducerea AFIR susține că parte importantă a sumei provenită din rezilieri a fost deja realocată şi contractată.
Măsurile cele mai populare, cu ghilimelele de rigoare, în ce privește rezilierile sunt cu siguranță măsurile de modernizare a suprafețelor agricole, măsura 121, și măsura de procesare, unde s-au reziliat câteva sute de proiecte, pentru fiecare în parte. Principalul motiv este, din păcate, lipsa cofinanțării. E o problemă pe care, în continuare, o avem. Se încearcă anumite soluții. Din păcate, posibilitățile noastre de a interveni în această zonă sunt limitate, sunt legate, mai degrabă, de capacitatea noastră de a crește rata intensității sprijinului public. Nu este neapărat o soluție definitivă. Cred că ar trebui găsite altele pentru că, până la urmă, noi găsim soluții punctuale și legate de programul nostru. Cred că problema cofinanțării afectează orizontal sectorul agricol și cred că trebuie găsite soluții orizontale, declară, pentru Agroinfo, David Eugen Popescu, șeful AFIR.
Dacă pe fostul PNDR am avut un număr atât de mare de rezilieri de contracte de finanțare, am pierdut o parte din miliardul de euro înseamnă că am învățat și niște lecții și mergem pe o altă strategie. Să spunem că e una îmbunătățită și că au fost eliminate punctele slabe?
Una dintre lecțiile pe care ni le-a oferit programul anterior, nouă, celor de la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale, este că trebuie să contractăm sume mari din PNDR pentru a avea timp să le consumăm și pentru a avea timp să intervenim, dacă ceva nu merge bine. Dacă vom reuși să contractăm în prima parte a programului, în cât mai mare măsură sumele disponibile, avem garanția că programul va fi un succes mai mare decât actualul, unde ne propunem o rată de absorbție de peste 90%, spune șeful AFIR.
Proiecte depuse și suma totală solicitată până acum pe noul PNDR
Pe 27 august, AFIR a comunicat că a primit, pentru toate cele 10 submăsuri de finanțare deschise, 1.397 de proiecte, în valoare de 103,78 milioane de euro. Cele mai multe cereri de finanțare, 1.041, au fost depuse pentru submăsura 6.1 - sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Valoarea totala nerambursabilă, cumulată, pentru toate proiectele, depuse prin această submăsură, este de 44,36 milioane de euro. 100 de tineri fermieri au șanse mari să semneze, în perioada imediat următoare, contractele de finanțare.
Pentru submăsura 4.1 - investiții în exploatații agricole AFIR a primit 121 de proiecte, dintre care 103 privesc sectorul vegetal. Valoarea totală nerambursabilă a celor 121 de proiecte se ridică la 53,54 milioane de euro. AFIR a trimis 40 de notificări pentru realizarea etapei de verificare pe teren.
Pentru submăsura 19.1 - sprijin pregătitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locală au fost depuse 178 de cereri de finanțare conforme, în valoare totală de 2,44 milioane de euro. Sesiunea de primire a proiectelor aferente acestei submăsuri a fost deschisă în perioada 25 martie 2015 - 5 iunie 2015. Termenul limită pentru celelalte măsuri de finanțare este 30 octombrie 2015.
Ce măsuri sunt pregătite de start?
AFIR va deschide în septembrie o nouă sesiune pentru depunerea proiectelor aferente submăsurii 7.2 - investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică și submăsurii 7.6 investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural.
Noua sesiune se va desfășura în paralel cu reevaluarea a peste 200 de proiecte depuse de autoritățile locale prin măsura 125 - îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii și măsura 322 - renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale, din cadrul PNDR 2007 – 2013, ca urmare a acordului primit de la Comisia Europeană. Prin aceste măsuri este recuperată, de fapt, o parte din miliardul de euro care se află în contractele de finanțare reziliate pe fostul PNDR.