Adama
AGRICOVER

Plățile la Camera Deputaților: Iată modificările aduse Ordonanței 3 de Comisia de agricultură!

Publicat: 06 mai 2015 - 14:23
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Amendamentele făcute la Ordonanța 3 din 2015 privind acordarea plăților în agricultură se dezbat în procedură de urgență, miercuri, 6 mai, la Camera Deputaților.

Iată cum arată Raportul Comisiei de agricultură, în care sunt inserate amendamentele făcute la Ordonanța 3/2015 care stabilește schemele de plăți în agricultură:
Pentru clarificarea statului de fermier activ s-a modificat articolul 6, alineatul (4): pentru a dovedi calitatea de fermier activ fermierii persoane juridice care în anul anterior de plată au beneficiat de plăţi directe care depăşesc cuantumul de 5.000 euro sunt înregistraţi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu activitate agricolă. În cazul în care nu reiese activitatea agricolă, trebuie să furnizeze documente din care să rezulte îndeplinirea uneia dintre condiţiile prevăzute la alin. (5) lit. a) sau b).

Asociațiile vor putea cere subvenții cu acordul membrilor

Pentru ca asociațiile să poată încasa subvenții s-a modificat articolul 7: asociaţia crescătorilor de animale, pe baza unui tabel centralizator care cuprinde acordul tuturor membrilor privind depunerea cererii unice de plată de către asociaţie, datele de identificare, codul de identificare al exploataţiei zootehnice din Registrul Naţional al Exploataţiilor, numărul de animale şi suprafaţa care revine pe fiecare membru al asociaţiei proporţional cu numărul de animale deţinute şi hotărârea adunării generale a asociaţilor privind utilizarea fondurilor;
b) după un an de graţie asociaţiile prevăzute la lit.a) constituite în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii se vor transforma în grupuri de producători sau cooperative agricole conform prevederilor legislaţiei în vigoare.

pasuni-montane_b

La articolul 7 se introduce un nou alineat, alineatul (2¹), cu următorul cuprins:

(2¹) În cazul pajiştilor permanente deţinute, în calitate de proprietari, de către formele asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetaţie forestieră, păşunilor şi fâneţelor, obşti de moşneni în devălmăşie, obşti răzeşeşti nedivizate, composesorate, obşti de cumpărare, păduri grănicereşti, păduri urbariale, cooperative, alte comunităţi şi forme asociative cu diferite denumiri, menţionate în Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997 pentru modificarea şi completarea Legii fondului nr. 18/1991, beneficiarii plăţilor pot fi:
a) forma asociativă de proprietate, pe baza unui tabel centralizator care cuprinde acordul fiecărui membru deţinător de animale privind depunerea cererii unice de plată de către forma asociativă, datele de identificare, codul de identificare al exploataţiei zootehnice din Registrul Naţional al Exploataţiilor, numărul de animale pe fiecare membru al formei asociative şi hotărârea adunării generale a asociaţilor privind utilizarea fondurilor;
b) membrii formei asociative de proprietate care asigură încărcătura cu animale pentru suprafaţa deţinută în proprietate. Dovada utilizării legale a acestor suprafeţe de pajişti de către fiecare membru al formei asociative de proprietate o constituie copia titlului de proprietate al formei asociative şi centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare, codul de identificare al exploataţiei zootehnice din Registrul Naţional al Exploataţiilor, numărul de animale deţinute de fiecare membru, precum şi suprafeţele repartizate membrilor de către forma asociativă şi hotărârea adunării generale a asociaţilor privind utilizarea fondurilor.

recoltare-ziua-porumbului_b

Exclusă obligativitatea identificării terenului pe baza cadastrului

Articolul 8, alin.1, litera s a fost schimbat în sensul limpezirii sintagmei identificare fără echivoc, dar din cuprinsul lui a fost eliminat paragraful care spune că începând din 2018 identificarea tuturor parcelelor agricole se face obligatoriu pe baza datelor cadastrale.
s) să identifice, să declare, să delimiteze şi să localizeze fără echivoc parcelele agricole utilizate în aplicaţia electronică GIS, pusă la dispoziţie de către APIA, care permite prelucrarea datelor spaţiale şi alfanumerice privind suprafeţele declarate şi să utilizeze datele cadastrale disponibile.
La același articol se face precizarea că fermierii pot depune cererea unică de plată, fără penalități, până la 15 iunie.

La articolul 34 s-a introdus  alineatul (5), care explică cum se face delimitarea blocurilor fizice.
(5) Ghidul Informativ privind Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole – LPIS - se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi aplicabile schemelor de plăţi directe, se impune ca acestea să fie incluse in acelaşi ordin. Este necesară aprobarea acestuia prin ordin al ministrului, pentru clarificarea modului de delimitare a blocurilor fizice şi dezvoltării rurale.

Amendamente respinse

Potrivit aceluiași raport, Camera Deputaților a respins amendamentele legate de sintagma utilizarea legală a terenurlui, deputații au înlocuit-o cu termenul utilizare: utilizarea legală a terenului înseamnă utilizarea pe bază de documente legale pentru activităţi agricole a suprafeţei de teren agricol din cadrul exploataţiei aflate la dispoziţia fermierului pe tot parcursul anului de cerere. 

De asemenea,  deputații au adăugat la articolul 8 un paragraf în care se spune că programul de cadastru se realizează din fonduri europene și de la bugetul de stat.

Vizualizat: 3480 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Marți, 5 mai: Comisia de agricultură discută amendamentele la Ordonanța de Urgență care stabilește subvențiile

Marți, 5 mai: Comisia de agricultură discută amendamentele la Ordonanța de Urgență care stabilește subvențiile

Comisia de agricultură va supune aprobării în ședința de marți, 5 mai, câteva amendamente care trebuie făcute la Ordonanța de Guvern 3 din 2015 privind condițiile de acordare a subvențiilor în agricultură, confirmă surse din Ministerul Agriculturii.

Daniel Constantin: Comisia de Agricultură discută amendamente la Ordonanța privind schemele de plată din agricultură

Daniel Constantin: Comisia de Agricultură discută amendamente la Ordonanța privind schemele de plată din agricultură

Astăzi (marți, 28 aprilie n.r.) Comisia de agricultură discută  câteva amendamente la Ordonanța 3 cu privire la schemele de plăți din agricultură. Sper să fie aprobate amendamentele și președintele să promulge repede legea, spune ministrul Agriculturii.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
AdminLS
|
05. 28, 2015. Thursday 13:07
Comentariu editorial

bună ziua, vom solicita dlui Liviu Zaharia, directorul APIA Botoșani, un răspuns clar la întrebarea dvs. mulțumim că vă numărați printre cititorii noștri și fiți convins că vom scrie cât de curând tot ce trebuie să știți pentru obținerea subvenției pe pășune.

1.
crismaru petru
|
05. 23, 2015. Saturday 13:07

sunt presedintele asociatiei crescatorilor de ovine si bovine VICTORIA Frumusica Botosani. Cand pot depune documentatia ptr subventie la pasunea pe care am concesionat o

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii