SCHIMBĂRI PLĂȚI DIRECTE. Simplificarea este cuvântul cheie pentru plata pe înverzire sau greening! O serie de propuneri pentru simplificare vor intra în vigoare pentru cererile unice de plată pentru anul viitor, a anunțat comisarul pentru Agricultură, Phil Hogan. Efectele plății pe înverizre sunt analizate într-un raport al Comisiei Europene.
Comisia Europeană a evaluat efectele plăților acordate pe înverzire pentru fermieiri europeni într-un raport complet.
Analiza implementării arată că ecologizarea funcționează, dar poate fi îmbunătățită pentru a funcționa mai bine. Mai presus de toate, acest raport confirmă încrederea mea că este nevoie de simplificarea normelor în acest sens. Am solicitat în acest sens o serie de propuneri de simplificare pentru măsurile de ecologizare, care pot fi luate rapid și eventual să intre în vigoare pentru cererile de plată de anul viitor, a declarat comisarul european Phil Hogan.
Potrivit raportului Comisiei Europene, impactul real al plăților pe înverzire, în ceea ce privește eficacitatea și eficiența în obținerea unor realizări climatice și de mediu, este dificil de evaluat după numai un an de punere în aplicare. Raportul a inclus și o consultare publică cu privire la masurile de ecologizare, cu mai mult de 3 300 de răspunsuri de la fermieri.
Referitor la diferitele moduri în care statele membre au ales să pună în aplicare măsurile de ecologizare, nu pare să existe niciun impact negativ semnificativ asupra condițiilor de concurență echitabile în UE. Cu toate acestea, există unele cazuri în care agricultorii se confruntă cu reguli diferite - de exemplu, cu privire la utilizarea pesticidelor și a îngrășămintelor în unele ZIE (zone de interes ecologic n.r.) productive. Astfel, impactul potențial al măsurilor de ecologizare asupra nivelurilor de producție arată că a existat doar un efect limitat asupra producției în primul an de aplicare, iar pe termen mediu nivelurile de producție și evoluția pieței nu vor avea de suferit, a declarat Hogan.
O mare parte din suprafața agricolă din Uniunea Europeană (UE), 72%, include cel puțin o măsura de ecologizare (zone de interes ecologic pe suprafața agricolă (ZIE), diversificarea culturilor și menținerea pajiștilor permanente existente). La nivelul UE, 75% din totalul terenurilor arabile sunt eligibile cerinței de diversificare a culturilor.
Aproape 70% din totalul terenurilor arabile din UE sunt eligibile pentru zone de interes ecologic pe suprafața agricolă (ZIE), cu 14% din terenurile arabile declarate ca ZIE. Cifrele sugerează că majoritatea fermierilor au ales să-și îndeplinească obligațiile care le revin ZIE prin declararea ZIE productive (culturi fixatoare de azot, pârloagele și culturi secundare) și mai puțin pentru elemente de peisaj (garduri vii/fâșii împădurite, arbori izolați, arbori în grup/pâlcuri arbustive din zona de câmpie sau arbori în aliniament, margini de câmp, iazuri, rigole).
Fermierii români au încasat pe înverzire, pentru campania 2015, 59,12 euro/ha.
(sursa: Comisia Europeană)