Speculanții vor fi, și în 2017, activi pe piețele agricole. De la această premisă pornește banca olandeză Rabobank, care și-a publicat recent perspectivele privind piețele agricole.
Faptul că materiile prime agricole reprezintă o atracție pentru investitori „nu se va schimba, probabil, nici în 2017“, afirmă banca, întrucât aceştia caută prilejul de a investi în aceste vremuri în care dobânzile sunt scăzute. Se așteaptă ca dobânzile să crească doar foarte lent, astfel încât sunt urmărite alte posibilități de a obține câștiguri.
Boabele de soia sunt în trend ascendent
În ceea ce privește boabele de soia, Rabobank crede că piața soia este în creştere. Tranzacțiile futures s-ar putea majora, la primăvară, până la 10,70 dolari/bușel, actualmente contractele pentru luna mai 2017 tranzacționându-se la 10,40 dolari. Cotațiile ar putea fi susținute de cererea care ar putea crește la nivel mondial cu 2 la sută, relatează banca. China ar urma să își crească importurile 2017/18 cu încă 3,5 la sută, ajungând la un nivel record de 81 milioane de tone de soia.
Porumbul și grâul pierd teren
Perspectivele Rabobank privind porumbul și grâul sunt negative. Deși banca pleacă de la premisa că stocurile globale de porumb 2017/18 ar putea scădea pentru prima dată în ultimul deceniu, ea estimează totodată că în China se vor scoate pe piață cantități mari din rezervele de stat. Acest lucru ar putea transforma China într-un exportator net. „Din cauza schimbărilor în ceea ce privește politica de acordare a subvențiilor, China își reduce în 2016/17 stocurile de porumb cu 10 milioane de tone, iar în anul următor se așteaptă o reducere de două ori mai mare“.
Contractele futures de grâu la CboT se vor învârti la finele anului viitor în jurul a 4,60 dolari/bușel, actualmente contractul pe decembrie 2017 fiind cotat la 4,86 dolari. În 2017/18, producția mondială de grâu ar urma să ajungă, conform estimărilor, la 727 milioane de tone. Acest lucru ar însemna o scădere de 1 la sută față de anul curent şi nu ar reduce substanțial stocurile globale.
sursa: agrarticker.de