VOCEA FERMIERULUI! Mai mulți fermieri din comuna Suhatu, județul Călărași, riscă să piardă subvențiile agricole, aferente Campaniei 2018, pentru că primarul și-a luat concediu, iar secretarul primăriei tergiversează eliberarea adeverințelor. Fermierul Valentin Popa este unul dintre agricultorii care-și va munci pământul, va plăti cheltuielile și nu va lua subvențiile care i se cuvin.
Fermierul ne-a spus că insistă să primească adeverința pe întreaga suprafață solicitată și care este trecută și în proiectul european pe care îl derulează în ferma sa.
Deci, proiectul este pus practic în pericol! Cum s-a ajuns aici în doar două luni de zile de când toate erau roze?! Am aflat că principala cauză ar fi, de fapt, ruperea prieteniei sale cu secretarul primăriei din comuna Suhatu, județul Călărași. Secretar, care acum îi cere când convenție, când contract de arendă, când iar convenție, când că nu există contract de partaj voluntar, când alte acte și declarații pe propria răspundere în fața notarului. Așa l-a dus pe fermier până a ajuns în ultimile zile de depunere a cererii pentru plățile APIA. Fermierul spune că s-a împăcat cu gândul că nu va reuși să încheie cererea pentru subvenții din pricina celor puși să-i elibereze adeverința.
Mai mult chiar, Valentin Popa îl acuză pe primarul comunei, Grigore Dumitru, că și-ar fi luat concediu tocmai ca să nu fie în momentele acestea de dispută între fermieri - Valentin Popa spune că sunt mai mulți care au probleme în acest sens - și administrație.
Valentin Popa a apărut pe coperta revistei FERMA
Am discutat la telefon și cu Dumitru Malacu, un fermier de 66 de ani, care lucrează 150 ha împreună cu doi dintre băieții săi (unul de 36 și altul de 22 ani) amândoi fiind agronomi. Domnia sa este și consilier local și membru în comisia funciară iar ceea ce reclamă dânsul este chiar foarte grav și greu de redat într-un text! Dar, așa cum spune Dumitru Malacu, (aici îi dau dreptate) legile sunt făcute prost, iar prin normele de aplicare devin interpretabile și complet arbitrare, lăsând decizia la mâna funcționarului.
Primarul Grigore Dumitru este și el fermier. Chiar am primit invitația să-i văd plantația superintensivă de cireș, dar și cea de căpșun. Domnia sa susține că și-a luat concediu deoarece are o problemă de sănătate, dar că este în localitate și toți cei care au nevoie de sprijinul său îl au, ne asigură edilul. Iar viceprimarul are toate competențele delegate spre a semna orice act. Mai mult, acesta susține că peste 98% din adeverințe au fost eliberate fermierilor care exploatează terenul aferent comunei (peste 8.000 ha teren arabil) iar cei rămași au probleme care trebuie rezolvate. Primarul realizează că acești fermieri sunt în impas, dar nu poate forța funcționarii să semneze, dacă aceștia consideră că nu e legal.
Problema este destul de complicată, iar cele câteva opinii, ascultate azi lansează acuzații grave! Cu investitori turci (invizibili) care au plătit 10.000 euro/ha acum 12 ani, iar problemele din teren ar veni tocmai din comasarea forțată a celor 400 ha, prin schimbări de planuri parceleare, întoarceri de hărți și mai știu eu ce alte șmecherii făcute de un topograf de la OCPI. Sau cum că primarul și secretarul lucrează terenurile ADS destinate ca islaz. Sau că în aceleași fel de spețe funcționarul a semnat altor beneficiari, inclusiv apropiaților săi. Mi-am zis că ar fi bine să merg cel puțin o zi, două, ca să stăm la discuții cu toate părțile implicate, dar, până atunci, fermierii aceștia riscă să-și piardă business-ul din pricini cu cântec, conform afirmațiilor lor. Așa că, cine trebuie și ar putea face ceva spre a nu se pierde banii pe suprafață, bani veniți de la UE, ar fi bine să se sesizeze!