Cotaţiile rapiţei la bursa europeană Matif au scăzut în decursul săptămânii 15-21 mai 2017, pierzând chiar şi 10 euro. Nici măcar prognoza conform căreia în principalele zone de cultivare producţia va fi slabă nu a reuşit să stopeze acest trend descendent.
Marfa de recoltă veche cu livrare în august s-a tranzacţionat, vineri, la 361,50 euro (+1,75 euro), iar cea cu livrare în noiembrie, la 365,50 euro/t (+ 2,00 euro). Astfel, pierderile au fost contrabalansate într-o oarecare măsură.
Recolte mai slabe de rapiţă în Germania
Dezvoltarea culturilor de rapiţă din Europa a fost periclitată. Primăvara a fost prea rece, ceea ce a dus la o perioadă de înflorire prea lungă, rezultatul fiind o coacere neuniformă.
Asociaţia Germană Raifeisenverband (DRV) estimează o recoltă de rapiţă de 4,7 milioane de tone. Prognoza anterioară a fost redusă cu 200.000 t. Această recoltă ar fi mai mare faţă de cea de anul trecut (4,6 milioane de tone), însă acest lucru nu influenţează deloc vânzările, cu atât mai mult cu cât rapiţa de recoltă veche şi-a pierdut din valoare la bursa Matif.
Brazilia pune presiune pe comerţul american cu soia
În săptămâna de tranzacţionare 8-14 mai 2017, pe piaţa soia s-a jucat cartea valutei. Cele mai puternice impulsuri au venit din partea Braziliei. Preşedintele brazilian Temer se confruntă cu acuzaţii de corupţie, fapt ce a condos la devalorizarea realului brazilian cu 8 la sută faţă de dolarul american.
Practic, boabele de soia din SUA s-au scumpit faţă de cele braziliene cu 8 procente. Acest lucru a influenţat cotaţiile soia la bursa americană CBOT de la Chicago, iar întregul complex soia s-a aflat sub presiune.
Sursa: agrarticker.de