Tema cea mai discutată din ultimele zile de pe piaţa soia a fost prognoza ministerului agriculturii din SUA, USDA, cu privire la suprafaţa cultivată şi situaţia stocurilor din SUA.
Experţii estimează o suprafaţă cultivată cu soia de 89,5 (analiştii vorbesc despre 88,1) milioane de acri, precum şi stocuri de 1,7 (1,7) miliarde de buşeli. Ca o primă reacţie la această estimare, cotaţiile soia la bursa de la Chicago (CboT) au scăzut sub marja de 9,50 dolari/buşel, deoarece suprafaţa depăşeşte aşteptările.
Cu toate acestea, condiţiile meteo nefavorabile din Argentina nu au sprijinit cotaţiile soia din SUA. Inundaţiile ar putea pune probleme recoltatului tocmai început. Biroul de analiză economică Informa şi-a mărit, vineri, 31 martie, prognoza privind recolta la soia din Argentina, menţionând acum 57,6 milioane de tone, în timp ce, pentru Brazilia, se prevede o recoltă de 111 milioane de tone. Exporturile de soia din SUA estimate la 681.000 t sunt, de asemenea, peste aşteptările pieţei.
Şi pe bursa Matif, cotaţiile sunt în scădere. După ce a fost făcut public raportul USDA, cotaţiile rapiţei au scăzut. Rapiţa cu livrare în luna mai s-a tranzacţionat vineri la 393,25 euro/t, cu 2,25 euro/t mai slab faţă de ziua precedentă. Rapiţa de recoltă nouă cu livrare în august s-a vândut la 362,50 euro/t, la un preţ cu 2,75 euro/t mai scăzut faţă de ziua precedentă.
Pe piaţa cash, preţurile scad, ceea ce se datorează lipsei marjei de procesare, dar şi faptului că importurile ar acoperi, pe viitor, posibilele lacune în aprovizionare. Pe piaţa de la Hamburg, preţurile sunt relativ stabile – marfa cu livrare în mai se vinde la 397 euro/t, iar recolta veche se tranzacţionează la preţuri de 359 până la 360 euro/t.
Sursa: agrarticker.de