MIŞCĂRI SLABE PE PIAŢA CEREALELOR. Stocurile mari la nivel mondial şi situaţia bună a culturilor din Europa stopează o posibilă creştere a preţurilor.
Ludwig Striewe de la Asociaţia Economiei Agricole BVA a comentat, la Berlin, că, în Germania de nord, recolta mai slabă de cereale 2016/17 a fost deja comercializată în mare parte, în timp ce, în sudul Germaniei, se mai găseşte marfă necontractată. După experienţa din anul fiscal precedent, mulţi agricultori au vândut la preţuri bune grâul şi orzul şi nu au greşit adoptând această strategie. Pentru lunile rămase până la începutul recoltatului în emisfera nordică, Striewe nu se aşteaptă la o competiţie: „America de Sud şi Australia vor avea recolte bogate de porumb şi grâu care vor trebuie vândute”.
Fără pierderi în UE
Potrivit acestuia, pentru noua recoltă, condiţiile din Europa de vest şi regiunea Mării Negre sunt destul de prielnice. Culturile de cereale de iarnă au depăşit cu bine anotimpul rece. Încă mai există riscuri legate de vreme, însă probabilitatea să apară pierderi mari este mult mai redusă faţă de toamna precedentă.
În ceea ce priveşte piaţa internaţională, devine tot mai clar că oportunităţile de dezvoltare sunt reduse. Astfel, ministerul agriculturii din SUA, USDA, prevede pentru Australia o creştere a producţiei de grâu cu 45 la sută, ajungându-se la 35 milioane de tone.
Exporturile ar putea creşte până la 25,5 milioane de tone „acest lucru însemnând totalitatea exporturilor din UE”, explică expertul Ludwig Striewe. Producţia globală de grâu ar ajunge, în sezonul 2016/17, la 751 de milioane de tone.
sursa: agrarticker.de