Se aude doar fojgăirea samsarilor ce stau la pândă, ascunşi după roata combinei! Speculanţii care acţionează în România sunt “vânători de recompensă” şi încearcă să obţină nişte profituri uriaşe pe spatele plugarului român!
În birourile lor din capitalele financiare ale lumii, gulerele albe ticluiesc din carandaş preţurile produselor agricole, fără a mirosi floarea rapiţei ori colbul drumurilor prin lanurile aurii, în timp ce, în România, samsarii cumpără grânele la preţuri sub valoarea reală, cea de la bursă. Spre exemplu, în Portul Constanţa, preţul grâului a ajuns undeva la 170-175 euro/t, de la aproape 200 euro/t, şi nici măcar nu începuse recoltarea! Orzul este o cultură devalorizată complet! Preţul bobului de orz a ajuns la un nivel jalnic de 155 euro/t, la Constanţa, şi la 137 euro/t în zona de sud-est a ţării. Ori, ani la rând, preţul orzului a fost cu cel puţin 10 euro mai mare decât cel al grâului, pentru că în piaţă sunt comercializate cantităţi mai mici.
Specula de pe piaţa românească nu are leac dacă autoritatea naţională nu se impune şi nu cere practicarea unor preţuri conform burselor internaţionale. Poate că statul ar putea să intervină cu nişte reglementări în care negocierile să se facă în anumite limite ale decenţei, şi nu ale speculei! Dar cum să intervină când statul, cu ministrul Agriculturii cu tot, mucles sacana! Daniel Constantin a intrat în “silenzio stampa” pentru a nu influenţa preţul cerealelor, aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori. „Eu nu vreau să vorbesc despre preţ, nu vreau să vorbesc de producţiile din anul acesta, pentru că asta ar influenţa preţurile. Am spus-o de fiecare dată: să nu vorbim, să nu ne grăbim, chiar dacă, sigur, traderii, pe de o parte, spun că avem producţie foarte mare, producătorii, pe de altă parte, spun că va fi o producţie mai mică cu nu ştiu cât la sută”, spune şeful MADR.
Aşadar, cum „tuşeşte” cineva în piaţă, cum preţurile cerealelor scad precum umiditatea din bob înaintea recoltării! Nu trebuie să mârâie nimeni!
Mai multe detalii despre recoltare şi producţii la cereale puteţi citi în revista Ferma - iunie 2016!