Vestea bună este că fermierii și-ar putea primi avansul din subvenții chiar dacă se destramă Guvernul. Vestea proastă este că acordarea avansului se împiedică într-un amănunt de ordin tehnic, susțin surse din APIA București.
Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), în care APIA introduce toate informațiile din cererile unice, este compus din mai multe module. Acestea sunt create pe fiecare schemă de sprijin, atât pe sectorul vegetal, cât și pe cel zootehnic.
În acest moment, modulul de zootehnie nu funcționează. Munca de introducere și verificare a datelor în sistem se împiedică în acest modul. Altfel ar fi stat situația dacă ar fi existat două cereri de plată, una pe vegetal și alta pe zootehnie, așa cum a fost anul trecut. Angajații APIA ar fi terminat cu verificarea în ce privește schemele de sprijin acordate pe suprafață și avansul din subvenții s-ar fi putut acorda mai rapid fermierilor din producția vegetală.
Pentru că există o singură cerere de plată, în care sunt cuprinse toate formele de sprijin, controlul administrativ nu se poate finaliza până când nu sunt funcționale toate modulele. În cel mai bun caz, ar mai fi nevoie de trei-patru zile pentru refacerea modulului de zootehnie.
După finalizarea introducerii tuturor datelor în IACS, despre fermierii din toată țara, APIA centrală va efectua în sistemul informatic un control de tip batch, practic, o supervizare. La acest control sunt depistate eventualele suprapuneri de terenuri, informații greșite din cererile unice de plată. De exemplu, de la greșeli banale cum e data depunerii cererii și până la greșeli făcute în declararea suprafețelor sau a numărului de animale.
Fiecare eroare primește un număr și fiecare eroare trebuie rezolvată. Abia după terminarea și acestui control se poate autoriza plata avansului din subvenții. Avansul din plățile directe se poate acorda fermierilor până la data de 30 noiembrie. Din 1 decembrie se intră în perioada de plăți regulare și Comisia Europeană nu mai permite acordarea avansului.
Vestea bună pentru fermieri este că sunt gata dispozițiile de plată pentru ajutorul de stat pentru motorina consumată în agricultură în trimestrele 1 și 2. Banii vor intra cât de curând în conturile fermierilor. De asemenea, agricultorii care mai au de încasat restanțe de anul trecut, din subvențiile pe suprafață sau din ajutorul național tranzitoriu pe cap de animal, au șanse mari să-și primească, zilele acestea, banii în cont.