SUBVENȚII PĂȘUNI. Banii pentru aproximativ 2 milioane ha de pășuni, deloc puțini la număr, s-ar fi pregătit să ia drumul spre alte buzunare decât spre cele ale asociațiilor crescătorilor de animale, au atras atenția acestea. Liderii fermierilor au acuzat că se urmărește dizolvarea asociațiilor printr-o idee otrăvită.
Ideea otrăvită se referă la codul de exploatație pe care sunt obligate să-l dețină și asociațiile fermierilor dacă vor să încaseze subvenția pe pășune.
VEZI CE SPUN LIDERII FERMIERILOR!
Pentru codul de exploatație trebuie să ai un certificat de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și de Siguranța Alimentelor (ANSVSA), iar ca să obții acest act trebuie să deții animale cu care să asiguri încărcătura pe pășunea respectivă. Până acum, asociațiile asigurau încărcătura cu animalele membrilor.
De anul acesta, asociația trebuie să asigure efectivul de animale înregistrate în exploatația asociației pe perioada pășunatului, adică o încărcătură minimă de animale de 0,3 UVM/ ha. Exploatația asociației trebuie să fie înregistrată în Registrul national al exploatațiilor, iar animalele înregistrate în exploatația asociației rămân în proprietatea membrilor asociației crescătorilor de animale.
La nivelul ANSVSA se căutau soluții pentru ca asociațiile să poată fi înregistrate sanitar veterinar și să beneficieze de codul de exploatație ca să nu piardă banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru pășunile închiriate/concesionate.
Iată care sunt pașii ce trebuie făcuți până la subvenție!
Asociația întocmește un tabel centralizator care cuprinde acordul membrilor privind depunerea cererii unice de plată de către asociație, datele de identificare, codul de identificare al exploatației zootehnice în Registrul național al exploatațiilor al proprietarilor animalelor și al asociației, numărul de animale cu care pășuneaza fiecare membru. Centralizatorul se întocmește anual și se vizează de primărie.
Reprezentantul Asociației depune la sediul DSVSA documentația respectivă și solicită deschiderea codului de exploatatie pentru stână sau tabără de vară.
DSVSA analizează documentația depusă, deschide codul de exploatație și eliberează Certificatul de înregistrare sanitară veterinară.
Mișcarea animalelor din exploatațiile membrilor către exploatațiile asociațiilor (stâni sau tabere de vară) se va face doar în baza documentelor de mișcare eliberate de către medicii veterinari ai circumscripțiilor sanitare veterinare.
Administratorul asociației, aprobat ca utilizator al sistemului electronic de înregistrare (SNIIA), sau medicul veterinar cu care s-a încheiat contract, va înregistra în mod obligatoriu intrarea animalelor în exploatație.
După expirarea perioadei pășunatului, administratorul Sistemului Național de Înregistare și Identificare a Animalelor (SNIIA) al asociației va emite documentul de mișcare a animalelor pentru întoarcerea acestora în exploatațiile membrilor.
La expirarea perioadei de pășunat, după ce toate animalele din exploatația asociației s-au întors in exploatațiile membrilor, DSVSA închide temporar codul exploatației deținută de asociație.
Inspectorii DSVSA vor efectua în perioada pășunatului cel puțin un control în fiecare exploatație deținută de către asociațiile crescătorilor de animale pentru verificarea respectării condițiilor normelor sanitare veterinare în vigoare.
(Surse: ANSVSA, DSVSA Covasna)