Cercetătorii de la Centrul RIKEN pentru Ştiinţele Resurselor Durabile din Yokohama (Japonia) au descoperit o nouă modalitate de creştere a toleranţei la secetă pentru o gamă largă de plante.
Publicat în revista Nature Plants, studiul raportează o cale biologică recent descoperită care este activată în perioade de secetă. Prin elaborarea detaliilor acestei căi, oamenii de ştiinţă au putut să inducă o toleranţă mai mare pentru condiţiile asemănătoare secetei, pur şi simplu prin cultivarea plantelor în oţet.
Nu numai că au descoperit că aplicarea externă a oţetului poate îmbunătăţi toleranţa la secetă în planta Arabidopsis, dar au descoperit că această cale este reglementată epigenetic şi conservată în culturi comune, cum ar fi porumbul, orezul şi grâul.
Aceste rezultate au prezis că o creştere a cantităţii de acetat în plante le-ar putea ajuta să supravieţuiască secetei. Echipa a testat această ipoteză prin cultivarea plantelor normale în condiţii de secetă şi tratarea cu acid acetic, alţi acizi organici sau apă. Ei au descoperit că, după 14 zile, peste 70% dintre plantele tratate cu acid acetic au supravieţuit, în timp ce aproape toate celelalte plante au murit.
Cercetarea a pornit odată cu descoperirea unor noi mutanţi Arabidopsis care au o toleranţă puternică la secetă, deşi motivele erau necunoscute. Aceste plante au o mutaţie a unei enzime numite HDA6, iar primul obiectiv al studiului a fost de a determina exact cum această mutaţie permite plantelor să crească în mod normal în condiţii severe şi extinse fără apă.
"Deşi tehnologiile transgenice pot fi folosite pentru a crea plante care sunt mai tolerante la secetă, trebuie să dezvoltăm şi tehnologii simple şi mai puţin costisitoare deoarece plantele modificate genetic nu sunt disponibile în toate ţările. Util, simplu, şi mai puţin costisitor de a spori toleranţa la secetă într-o varietate de plante", concluziona Jong-Myong Kim, coordonatorul studiului.