STATUL INTERVINE PE PIAȚA CEREALELOR! Guvernul vrea să elimine discriminarea pe filiera cerealelor și va impune contracte de vânzare-cumpărare unitare. Ordonanța de Urgență este deja redactată! Fermierii români se plâng deja de prețul scăzut al cerealelor, iar acest act normativ, spun ei, vine puțin cam târziu.
Ținând cont de începerea campaniei de recoltarea a cerealelor, se impune întărirea disciplinei și coresponsabilității partenerilor pe filiera de comercializare prin instituționalizarea utilizării unor contracte de vânzare-cumpărare unitare, pentru a evita discriminarea, ceea ce va asigura un grad ridicat de predictibilitate a activității de valorificare a cerealelor.
Modificările propuse vizează o mai bună valorificare a producției de cereale, prin instrumentarea acestor contracte care să permită siguranța valorificării cerealelor de la fermier la procesator/comerciant, cât și conferirea unor prețuri echitabile pentru recuperarea cheltuielilor efectuate cu producția, cu atât mai mult cu cât preluarea la intervenție a cerealelor în situații de supraproducție nu este funcțională datorită prețului stabilit la 101euro/tonă, este scris în documentul redactat la nivelul Guvernului, citat de profit.ro.
Astfel, autoritățile vor stabili că vânzarea cerealelor de către producătorii agricoli persoane juridice/fizice, pe piața internă sau la export, este realizată pe baza contractelor de vânzare-cumpărare, al căror model este aprobat prin ordin al ministrului Agriculturii. Astăzi, legislația stabilește că vânzarea cerealelor de către producătorii agricoli, pe piața internă sau la export, este realizată pe baza contractelor de vânzare-cumpărare încheiate și a facturilor fiscale, în cazul producătorilor agricoli persoane juridice, iar în cazul producătorilor agricoli persoane fizice, pe baza contractelor de vânzare-cumpărare și a borderourilor de achiziții cu regim special personalizate prin imprimarea datelor de identificare pentru fiecare utilizator.
Federația PRO AGRO și-a manifestat îngrijorarea, la sfârșitul săptămânii trecute, referitor la modul în care prețurile la cereale scad continuu în bazinul Mării Negre, fără să existe vreo justificare, cu implicații majore asupra prețurilor pentru recolta nouă din România 2017.
În această situație, și ținând cont de estimările privind o calitate bună și foarte bună a noii recolte de cereale, PRO AGRO susține ferm, pentru toți fermierii, aplicarea unei strategii de preț bazată în mod agresiv pe calitatea produselor furnizate.
Profitând și de faptul că fermierii au susținut introducerea conținutului de proteină în noul plan de gradare la grâu, PRO AGRO recomandă cu insistență ofertarea prețului pentru grâul livrat de fermieri în funcție de gradul alocat, în principal în funcție de conținutul de proteină.
Este, în sfârșit, momentul în care prețurile ofertate și oferite pe piața să fie diferențiate în funcție de calitatea produselor, iar contractele propuse fermierilor să cuprindă nu doar clauze de scădere de preț, calculate față de parametrii standard de calitate solicitați, ci și, FOARTE IMPORTANT ( !!!), BONUS-URI DE PREȚ atunci când calitatea este superioară față de parametrii respectivi, se arată în comunicatul Federației PRO AGRO, remis AGROINFO.
Potrivit ultimelor date furnizate de Comisia Europeană, la sfârșitul lui mai 2017, România a exportat 7,15 milioane de tone de grâu, aproape un sfert din totalul exporturilor europene de cereale din recolta 2016-2017, devenind principalul exportator.
Sursa: profit.ro